Plan za novo lice kampusa u Novom Sadu

autor: Z. Strika 0

Kampus Univeziteta u Novom Sadu u narednih nekoliko godina mogao bi da dobije potpuno novo lice.

Naime, Planom detaljne regulacije kampusa predviđena je izgradnja deset novih i nadogradnja postojećih objekata.

Ono što je već poznato, a i započeto, jeste izgradnja Naučno-tehnološkog parka, za koji je izdvojeno 12,6 miliona evra. Planom se predviđa gradnja Naučnog instituta, Doma za naučno-nastavne radnike, ugostiteljskog objekta, ali i studentski kulturni centar na mestu sadašnje male kantine.

Iako je sve ovo obuhvaćeno Planom, ne znači da će isto biti i izgrađeno, a sve zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu grada, pokrajine ili republike.

Jedan od najvećih problema u okolini kampusa predstavlja nedostatak parking prostora, zbog čega, barem kako se razmatra, biti izgrađeno preko 1.000 novih parking mesta. Predviđena je javna garaža od 250 mesta u blizini Ekonomskog fakulteta, zatim izgradnja 300 uličnih parking mesta, kao i podzemna garaža od 650 mesta kod Đačkog igrališta.

Mala menza će biti srušena, a na njenom mestu biće izgrađena trospratnica Studentskog kulturnog centra. U blizini Đačkog igrališta niknuće još jedan ugostiteljski objekat, dok će na Bulevaru cara Lazara biti izgrađen "Apart hotel" - Dom za mlade nastavno-naučne radnike, a odmah do njega i poslovni objekat sa društvenim centrom studenata.

Nove objekte dobiće Mašinski fakultet, Departman za građevinarstvo, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Prirodno-matematički fakulteta, kao i Poljoprivredni fakultet.

Rebalansom budžeta iz oktobra prošle godine, grad i pokrajina su izdvojile 95 miliona dinara za uređenje Kampusa. Ipak, za ovakvo preuređenje je potrebno dosta više sredstava, koja će možda biti obezbeđenja u narednim godinama i rebalansima budžeta.

Detaljni Plan regulacije kampusa možete pogledati OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar