Održano predavanje prof. Elizabet Skjuz o izveštavanju o masovnim pucnjavama

autor: Aleksa Ćirić 0

U ponedeljak, 6. novembra, Filozofski fakultet ugostio je profesorku Elizabet Skjuz koja je održala predavanje pod nazivom „Najbolje prakse etičkog izveštavanja o masovnim pucnjavama”.

Foto: Jovana Lovre

Profesorka Skjuz je predstavila studentima primere najpoznatijih primera masovnih pucnjava širom SAD-a, ali i greške koji su novinari pravili prilikom izveštavanja sa ovakvih događaja.

„U pitanju je veoma pipava tematika i neophodno je zaštititi žrtva, porodice, sve one koji su pogođeni tim događajima. Dužnost novinara je da nikako ne dodaje teret na već pretešku „gomilu tuge” koja pritiska žrtve” rekla je ona.

Foto: Jovana Lovre

Profesorka Skjuz kaže da je najbolja praksa fokusirati se na žrtve, a ne na počinioce tih pucnjava. Ona dodaje da treba da se sećamo žrtava kao živih ličnosti, ne kao mrtvih tela na senzacionalističkim fotografijama.

„Novinarima je svakako zadatak da dođu do što više informacija u što bržem periodu, ali nikako nasilno, ukoliko neko to ne želi. Novinari moraju dati prostora pogođenima ovim događajima da svare ono što se dogodilo. Najbolja praksa je objasniti im naš posao, reći im da biste voleli da razgovarate sa njima, ali da oni nisu dužni da razgovaraju ukoliko nisu spremni. Pitati „da li želite da Vas nazovem kroz nedelju dana ili da mi se Vi javite” nije samo dobra praksa, već time pokazujemo da nam je zaista stalo do žrtava” zaključila je profesorka.

Foto: Jovana Lovre

Ona se nakon izlaganja osvrnula na razlike između medijskog izveštavanja u SAD-u i Srbiji. Kako profesorka Skjuz navodi, iako sistemi nisu isti, greške u izveštavanju su veoma slične, a po njenom mišljenju, sve su mogle biti lako izbegnute ozbiljnijim praćenjem novinarskog kodeksa.

Nakon predavanja, studenti su imali priliku da porazgovaraju sa profesorkom i da još dublje prokomentarišu ovu temu, postavivši pitanja koja se tiču senzacionalizma u izveštavanju, privatnosti žrtava, uloge društvenih mreža, zakonskih regulativa, samoregulacije u novinarstvu kao i razlike između medijskih sistema Srbije i SAD-a.
 

Nema komentara

Napišite komentar