Održan studentski protest u Novom Sadu

autor: Jelena Jocić 0

Više desetina nezadovoljnih studenata protestovalo je danas u Kampusu zahtevajući prekid dodatne naplate redovnih usluga studiranja na svim fakultetima i višim školama Univerziteta u Novom Sadu, koje smatraju nezakonitim, a potom su nastavili zbor u amfiteatru Filozofskog fakulteta.

Foto, David Vještica

Zbor u amfiteatru Filozofskog fakulteta je trajao nekoliko sati, a zahtevi oko kojih su se studenti složili su, sem ukidanja troškova studiranja, i transparentnost u radu fakulteta, jesu borba protiv nepotizma i utvrđivanje kriterijuma za njegovo suzbijanje, besplatno studiranje i dodatni apsolventski rokovi.

Portest i zbog održani su u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad, a njegova članica Manja Karanović rekla je da se na fakultetima naplaćuju i overe semestra i prijave ispita, i pozvala sve studente da se bore protiv ove, kako predstavnici Pokreta navode, nezakonite pojave.

– Na skupu su govorili predstavnici Beogradskog i Novosadskog univerziteta, zbor je bio aktivan, svi su predlagali, glasali, naša namera je da za svaki trošak koji nam taksativno naplaćuju navedemo i pismenim putem predamo svim dekanatima i rektoratu– rekla je Karanovićeva i dodala da se novi protest očekuje u skorije vreme.


Foto, David Vještica

Drugi predstavnik Studentskog pokreta Stefan Palešćak je rekao da je na skupu dogovoreno i da se ubuduće zborovi održavaju češće, da će se zahtevati posebne prostorije za održavanje skupova i da će za naredne proteste biti obezbeđeno i ozvučenje.

– Protest će se održati ispred Rektorata, a protestna šetnja će se produžiti i na područje van kampusa. Na sledeći protest biće pozvani i rektor i predstavnici dekanata i parlamenta– rekao je Palešćak i dodao da iako je bilo predloženo da se medijima zabrani prisustvo, taj predlog nije izglasan.


Foto, David Vještica

Okupljeni studenti su danas ponovo isticali da je na predlog Senata Univerziteta iz 2015. godine, odlučeno da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju i jedna prijava ispita i usluge administrativno-stručnih službi u vezi sa radom fakulteta, ali se one i dalje dodatno naplaćuju.

Nema komentara

Napišite komentar