Engleski jezik po poslednjoj modi

autor: Milana Maričić 0

 Jedna od pojava koja je obeležila proteklu godinu, najpre kao tinejdžerski trend, danas je svetski prepoznatljiva i rasprostranjena, a dobila je i svoj zvaničan naziv u Oksfordovom rečniku. Ugledna institucija izabrala je leksemu selfi (selfie) za reč 2013. godine.

 

foto: businessinsider.com

Prema definciji, selfi je autoportret uslikan telefonom ili veb kamerom i postavljen na neku društvenu mrežu. Urednici Rečnika objašnjavaju da se ova reč pojavila još 2002. godine na jednom australijskom forumu, a da je masovno počela da se koristi tek u poslednjih nekoliko godina. Do potpune ekspanzije došlo je u proteklih 12 meseci, kada se upotreba ove reči povećala za neverovatnih 17.000 odsto. Ovakva vrsta fotografije fenomen je digitalnog doba, zaštitni je znak profila na društvenim mrežama većine tinejdžera, a slikanje samog sebe postalo je trend i među poznatim ličnostima. Pored brojnih muzičara i sportista, ovaj trend počeli su da praktikuju i političari, pa čak i papa Franja koji se slikao sa grupom mladih vernika u bazilici Svetog Petra. Među selfijima koji su obeležili 2013. godinu svakako se nalazi fotografija danske premijerke, britanskog premijera Dejvida Kamerona i predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame na komemoraciji povodom smrti Nelsona Mandele, a koja je izazvala brojna negodovanja u javnosti. Da ovi široko rasprostranjeni autoprorteti ne služe samo u narcisoidne svrhe pokazuje i primer devojčice Medison koja će kao nezaboravnu uspomenu čuvati selfi fotografiju sa vojvodom od Kembridža Vilijamom nakon božićne mise britanske kraljevske porodice.

Ipak, mnogi se pitaju da li ovakve pojave zavređuju toliko pažnje uvažene institucije kao što je Oksfordov rečnik. Da li je posredi samo blesavo poziranje samome sebi ili popularni selfiji mogu ipak imati i nekakvo dublje, sociološko značenje, kao vid pobune protiv tradicionalnih načina fotografisanja? Možda su ove fotografije samo jedan ekonomičan, zgodan način izražavanja u digitalnom svetu.

Još jedna zanimljiva reč obogatila je engleski jezik u 2013. godini, a pritom ne označava nikakvu pojavu ili pomodarsku tendenciju, već imenuje malog krznenog sisara iz Južne Amerike! Olingito je najmanja životinja iz porodice rakuna i, iako već dugo živi u planinskim šumama na granici Ekvadora i Kolumbije, tek nedavno je dobila svoje ime. Ovi mali sisari će, ukoliko čovek ne uplete svoje prste, nastaviti miran život u tajanstvenim, tropskim šumama, dok trendovi poput onog koji imenuje reč selfi dolaze i prolaze.

Verovatno će i ovi anglicizmi ubrzo postati deo našeg leksičkog fonda, s obzirom na to da  engleski danas i u Srbiji ima status odomaćenog, a ne stranog jezika, kako navodi naš poznati lingvista Tvrtko Prćić, a pitanje je da li će i ove reči činiti i jednu od mnogih neadaptiranih jezičkih inovacija.

Nema komentara

Napišite komentar