Sajam KONTEH

autor: Katarina Sivčević 0

KONTEH - sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi održao se u utorak i sredu, 21. i 22. marta 2023. godine u holu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Ove godine, na 16. KONTEH-u, studentima se predstavilo preko 30 najuspešnijih kompanija sa naših prostora koje su iz oblasti inženjeringa.
Foto: Katarina Sivčević

Sajam je prvi put organizovan 2006. godine kao inicijativa da se tadašnjim studentima pruži prilika da naprave prve korake u svojoj karijeri. Organizuje ga studentsko udruženje EESTEC LC Novi Sad, i sam KONTEH je ujedno i prilika kompanijama da ostvare kontakt i zaposle mlade ljude, diplomce. Proglašen je za najbolji sajam zapošljavanja 2007. godine od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Posetioci su mogli da prisustvuju raznim predavanjima i radionicama, a organizovane su i simulacije razgovora za posao. Studenti su bili u prilici da kompanijama postave svako pitanje, i ono što je bitno jeste da studenti mogu svoj CV već sada da ostave na zvaničnom sajtu sajma KONTEH. Prilikom svečanog otvaranja PR sajma, Sandra Jović, istakla je da je nakon 4 godine sajam ponovo organizovan uživo i dodaje:

– Sajam je veoma značajan i za studente i za kompanije. Mi svake godine dovedemo više hiljada studenata, više desetina kompanija, a desetina hiljada CV-a se ostavi u našoj bazi i ovo nije samo prilika za praksu ili posao, već i za druženje mladih ljudi i njihovo medjusobno upoznavanje i lični razvoj.

Pored prezentacija kompanija, u toku trajanja organizovani su treninzi čiji je glavni cilj bio obuka mladih da pravilno napišu CV i da se što uspešnije pripreme i obave intervju za posao. Aleksa Heler, lider u timu od 7 studenata i glavni organizator sajma istakao je da je svake godine interesovanje sve veće:

 – To pre svega vidimo zbog većeg broja kompanija koje žele da učestvuju na sajmu, ali i većeg broja zainteresovanih studenata. Bitno je istaći da je većina kompanija dugoročni partner sajma, neke su tu i od samog početka. Dobijamo često mejlove od strane studenata sa drugih fakulteta sa pitanjima da li mogu da dođu. Naravno, sajam je na javnom prostoru i svi su pozvani. Naš je uspeh kada vidimo da su tu i studenti sa drugih fakulteta jer ove kompanije ipak zapošljavaju i mlade iz drugih sfera kao što su psihologija, ekonomija, logistika.

Foto: Katarina Sivčević

Tim koordinatora menja se na godišnjem nivou, kako bi se podsticao eksplorativni karakter samog projekta i kako bi se stvorila  prilika za uvođenje novina koju svaka nova generacija donosi. Organizatori ohrabruju studente da se nikako ne ustručavaju i da na sajmovima narednih godina bilo kojoj kompaniji postave sva pitanja, jer one su tu zbog studenata, a studenti su tu zbog kompanija.

Nema komentara

Napišite komentar