Počinje 18. Festival uličnih svirača – Gradić fest

autor: M. S. 0

Ovogodišnji Festival uličnih svirača biće otvoren večeras u 20h, tradicionalnom povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije u Petrovaradinu, praćen koncertom španskog pijaniste Davida Morena. Njegov nastup biće specifičan po klaviru vertikalno postavljenom na visini od osam metara, uz virtuoznu svirku, vazdušne akrobacije i inspirativne video projekcije.

Trodnevna smotra ulične umetnosti će, oim muzičkih programa, ponuditi i pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i performanse, a održava se od četvrtka 30. avgusta do subote 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Kako je ostvaren jedan od ključnih ciljeva prilikom selidbe festivala na ovu lokaciju pre tri godine – obnova fasada u Podgrađu, tako će bine biti drugačije raspoređene nego ranije. Glavna bina nalaziće se u  šancu pored barutane „Josif“ iza Beogradske kapije, dok će manja bina biti neposredno ispred Kapije. Ostali punktovi za nastupe biće u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici, a deo programa odvijaće se i u novootvorenom kreativnom centru PROSTOR Umetničke asocijacije „Inbox“, namenjenom konferencijama, seminarima, predavanjima, radionicama i raznim umetničkim programima.

Saobraćaj će u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave biti potpuno obustavljen u vremenu od srede u ponoć do subote u dva časa ujutru, kao i od 17h u subotu do 2h u nedelju. Ulica Modene, Bulevar Mihajla Pupina i most Varadinska duga će zbog kretanja povorke biti zatvoreni za saobraćaj u četvrtak od 19 do 21 časa.

Besplatan autobuski prevoz obezbeđen je za posetioce Festivala uličnih svirača u petak i subotu, sa polaznom stanicom na Trgu slobode i završnom na petrovaradinskoj strani mosta Varadinska duga. Posetioce koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom „Volem“, na kosini desno od mosta.

Među stranim učesnicima Festivala najatraktivniji su francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, dok će domaće i regionalne umetnike predvoditi bend Svemirko i Sara Renar iz Zagreba, kao i Ana & The Changes i MKDSL iz Beograda. Novina Festivala će biti Gradić bioskop na početku Štrosmajerove ulice, sa selekcijom atraktivnih dokumentarnih filmova i kratkog metra. Posetioci će biti u prilici da pogledaju i dve predstave pozorišne trupe Reflektor teatar iz Beograda, „Muškarčine“ i „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Program festivala, sa detaljnom satnicom i mapom svih dešavanja u Gradiću, biće dostupan posetiocima na info pultu u Beogradskoj ulici, kao i na SAJTU Festivala.

Nema komentara

Napišite komentar