Media 2040: Jasna vizija za budućnost novinarstva u regionu

autor: Aleksa Ćirić, Milica Blagojević 0

Regionalni sastanak učesnika projekta „Media 2040: Empowering Youth Advocates for Press Freedom in Western Balkans“ održan je od 24. do 28. januara 2024. godine u Skadru u Albaniji. Učesnike projekta čine studenti i njihovi profesori sa šest univerziteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Severne Makedonije.

Foto: Jovana Lovre

Radi se o projektu koji je započet u novembru 2023, a čiji je cilj formiranje i razvijanje ideja o budućnosti medija u regionu do 2040. godine, kada se pretpostavlja da će učesnici već uveliko biti profesionalni novinari. Na skupu su studenti svoje individualne ideje usavršavali, a potom ih sjedinili u jedinstveno očekivanje koje detaljno opisuje uslove pod kojima budući novinari žele da rade 2040. godine i došli do konačne vizije:

„U 2040. godini, profesionalni i nezavisni novinari uživaju slobodu i sigurnost od štetnih uticaja. Odgovorno korišćena tehnologija ima ključnu ulogu u pomaganju medijima da ispune svoju dužnost javnosti i da postanu glas građana u društvu koje je dobro informisano, inkluzivno i demokratsko.“

Foto: Jovana Lovre

Uvodnu reč imali su profesori iz Albanije i Srbije koji su bili u ulozi organizatora, kao i članovi Holandske ambasade u Beogradu. Pored njih studentima se obratila i rektorka Univerziteta u Skadru „Luiđ Gurakući“ Rajmonda Kečira, koja je osim pozdrava imala i reči ohrabrenja:

„Ovaj forum je početak dinamične misije koja otvara mogućnosti za veće medijske slobode, jaku javnu sferu, a celokupna misija ne služi samo da se prošire znanja, već i unapredi celokupno društvo. Projekat osim stručnih znanja omogućava i dalju saradnju između šest univerziteta sa kojih su učesnici.“

Foto: Jovana Lovre

Pored formalnog dela studenti su imali prilike da čuju i predavanje prof. dr Boguslave Dobek-Ostrovske, profesorke emerite iz Poljske sa Univerziteta u Vroclavu. Ona je studentima poželela da postanu dobri novinari koji mogu da rade za nezavisne medije. Fokus njenog rada koji je prezentovala je odgovor na veoma mali broj regionalnih naučnih radova o medijima na engleskom jeziku.

„Ideju za ovu knjigu dobila sam kada sam pre dve godine bila u Srbiji i odmah sam zaključila da se radi o dinamičnoj sredini. Međutim, kada sam potražila naučne radove gotovo nijedan nije bio preveden na engleski.“
Ona dodaje da ne možemo očekivati od stranaca da poznaju situaciju u ovom regionu, ukoliko smo naučno, a čak i jezički, nedostupni za njih.

„Ovakvi projekti otvaraju vrata za upoznavanje regiona koji su nam manje poznati, zato sam ja veoma počastvovana što sam pozvana da učestvujem i sarađujem sa mladim ljudima koji imaju želju i viziju da promene društvo.“

U projektu učestvuju studenti sa Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Crne Gore, Univerziteta u Skoplju „Sv. Ćirilo i Metodije“, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Prištini i Univerziteta u Skadru „Luiđ Gurakući“. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade kraljevine Holandije u Beogradu, a nastaviće se i u narednom periodu.
 

Nema komentara

Napišite komentar