Skup podrške za Dinka Gruhonjića: Profesori protiv blokade

autor: Božidar Milovac 0

Danas je ispred novosadskog Filozofskog fakulteta u 11.55 časova održan skup podrške profesoru Dinku Gruhonjiću na kojem su profesori naznačili ,,značaj slobodnog izražavanja stava“ i dodali da ne podržavaju blokadu koja je najavljena za sutra.

Govore su održali profesor sa Odseka za psihologiju Vladimir Mihić i profesorka sa Odseka za filozofiju Mina Đikanović. Nakon njihovog obraćanja, prisutnim medijima se obratio i Dinko Gruhonjić.

Foto: Marko Antić

Vladimir Mihić je u svom obraćanju istakao važnost slobode govora i mišljenja, te se načelno složio sa jednom od ideja koju je istakao Studentski parlament fakulteta i rekao da su u pravu i da jeste krucijalno da ,,Univerzitet i sve druge obrazovne institucije treba da budu sigurno mesto za sve i treba da budu otvoreni za različitost“. Ipak, dodao je da ovaj princip nije ispoštovan u ovom slučaju te naglasio: ,,Ako sloboda govora važi za one koji se ne slažu sa Dinkom, onda ona mora postojati i za Dinka i za sve nas koji se slažemo sa njim, ili mislimo da ima pravo da kaže, čak i kada se sa njim ne slažemo“.

Foto: Marko Antić

Potom je profesorka Mina Đikanović pročitala prvobitni poziv na skup i sve razloge za okupljanje kao i svu problematiku ,,izmanipulisanog javnog mnjenja“. Dodala je da ovakav stav javnosti može značajno uticati na kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta, te je naglasila da ovo može prerasti ,,u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimatcijski osnov za obračunavanje sa neistomišljenicima na fakultetima širom Srbije“. Osvrnula se i na to koliko ova manipulacija činjenicama utiče na sve pore društva i dodala: ,,Naročito je poražavajuće što su Studentski parlament Filozofskog fakulteta, kao i Univerziteta u Novom Sadu, iskorišćeni kao instrument kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života“.

Nakon javnog obraćanja profesora, medijima se obratio i lično profesor Gruhonjić. Prvenstveno se osvrnuo na istoriju koju nosi 27. mart sa sobom i sa time, iskazao nadu da će i danas kao i tad: ,,ova zemlja vratiti sa krivog puta kojim su je usmerili, sa puta u kom pokušavaju da nas nateraju da strah ovlada nama i da budemo samo podanici a ne građani“. Nakon toga, rekao je i da će se povući sa svoje pozicije, ako to bude u interesu Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, ali i da moraju postojati i pravi akademski argumenti za to, poručivši - ,,Bolje otkaz nego sramota“. Gruhonjić se i zahvalio svojim kolegama i složio se sa njima rekavši - ,,ovaj naizlged izolovani slučaj može porasti u opasan presedan“.

Foto: Marko Antić

Povodom najavljene sutrašnje blokade, profesor Dinko Gruhonjić doveo je u pitanje nezavisnost Studentskog parlamenta tvrdeći da su ,,u jednoj novosadskoj kafani održali sednicu sa jednim visokim funkcionerom Srpske napredne stranke“ ali nije imenovao koji funkcioner je u pitanju.

Studente Filozofskog fakulteta sutra od podneva očekuje blokada, profesora Gruhonjića 2. aprila očekuje Etička komisija zbog priloženog zahteva Studentskog parlamenta, a parlamentarce i sve studente očekuju izbori u aprilu.

Skup su organizovali i potpisali članovi Inicijativnog odbora skupa koji čine nastavnici Filozofskog fakulteta Ana Bilinović Rajačić, Aleksej Kišjuhas, Bojana Bodroža, Bojana Kovačević Petrović, Bojana Vujin, Boris Popov, Gordana Lalić Krstin, Ivana Đurić Paunović, Jelena Kleut, Jelena Redli, Jovana Škorić, Lazar Atanasković, Marica Rajković, Marko Škorić, Mirna Radin Sabadoš, Mina Đikanović, Nataša Milićević, Nataša Polovina, Nemanja Mićić, Nevena Jevtić, Nevena Varnica, Smiljana Milinkov, Sonja Veselinović, Svetlana Tomin, Veljko Jovanović i Vladimir Mihić.

Profesor Mihić je na kraju svog izlaganja poručio da će, u slučaju da se hajka na Gruhonjića nastavi, proširi i produbi,o ni ponovo pozvati sve u još većem broju i ,,masovnije zajedno braniti Novosadski univerzitet i akademsku zajednicu“.

Nema komentara

Napišite komentar