„Jedna lista nije izbor“

autor: Mina Vukčević i Ivana Ivanović 0

Održavanje glasanja za sastav Studentskog parlamenta 16. aprila, prekinuto je nekoliko minuta nakon otvaranja izbornog mesta od strane neformalne organizacije STAV. Onemogućeno je ubacivanje listića u kutije koje su studenti obgrlili rukama i prekrili plakatima koji izražavaju njihovo nezadovoljstvo iskazano parolom „Jedna lista nije izbor“.

Foto: Ivana Ivanović

Deo studenata nezadovoljan je izbornim uslovima koji su ih dočekali i ove godine, smatrajući da njima nije bilo omogućeno dovoljno vremena, niti načina da ravnopravno podnesu kandidaturu. Prema članu 19 Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament fakulteta, koji kako kaže Lazar Dinić „nema smisla“, nalaže se da svaki student koji želi da da podršku neformalnoj organizaciji mora da ode po obrazac u kancelariju Saveza studenata.

 „Što znači da nekih 500 ljudi treba tamo da ide svaki dan, a oni samo dva sata dnevno rade, te ne vidimo drugi način da se to nekako promeni osim blokadom“, rekao je Dinić, jedan od članova STAV-a.

Foto: Ivana Ivanović

Pravilnikom o sprovođenju izbora za Studentski parlament, određeno je da pravo da bira i bude biran, ima svako ko je po Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu univerziteta redovan student. Ipak, članovi Studentskog parlamenta i Saveza studenata smatraju da su izbori bili u skladu sa pravilnikom kao i vremenski okvir koji je dat za kandidaturu.

„Nisu se kandidovali iz nekih svojih razloga, nisu predali listu na izbore zato što su smatrali da nemaju dovoljno vremena da prikupe potpise, nisu ni pokušali tako da smatram da mogu neki naredni put to da urade. Jer sve što je u skladu sa pravilnikom se ovde primenjuje i Studentski parlament je većinom glasova to izglasao“, rekao je koordinator sportskih sekcija Relja Barać.

Foto: Ivana Ivanović

Zahtevi neformalne grupe STAV su da se već ranije pomenut član 19, dopunjen prošle godine u avgustu, vrati na staro kako bi druge organizacije mogle da se kandiduju. Uz ispunjenje ovog zahteva očekuju i raspisivanje novih izbora.

Nedostatkom opcija na glasanju ponovljena je situacija iz prethodne školske godine, kada su studenti imali mogućnost da glasaju samo za jednu opciju zbog čega Dinić, član STAV-a, smatra da izbori nisu legitimni. Iz istog razloga glasanje je prethodne godine propraćeno fizičkim sukobom između Saveza studenata i neformalne grupe Reakcija.

„Šta će do kraja biti ja ne znam. Ali pretpostavljam da ćemo do kraja izbora imati isto nepromenjenu situaciju, dakle da će jedni studenti odma braniti glasanja, a da će drugi gledati sa strane i čekati priliku da se nekako glasanje ipak obavi. Najbitnije je ipak da ne bude nikakvih fizičkih sukoba, što nažalost ne bi bilo sad prvi put. I za sad situacija ide u dobrom smeru, tako da očekujem da će ostati sve u granicama koje ovaj naš fakultet i zaslužuje“,  izjavio je profesor Milan Ajdžanović, predsednik izborne komisije za izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta i za Studentski parlament na Univerzitetu u Novom Sadu.

Foto: Ivana Ivanović

Zatvaranje izbornog mesta dočekano je mirnim putem, propraćeno kraćim raspravama i bez većih incidenata. Predsednica parlamenta Ivana Macak nije želela da da izjavu, kao ni student prodekan Nemanja Vujić.

Foto: Ivana Ivanović

Nema komentara

Napišite komentar