Državna politika na univerzitetu?

autor: Božidar Milovac i Veljko Drljača 0

Filozofski fakultet u Novom Sadu od srede naizmenično dočekuje dve suprotstavljene grupe – one koji blokiraju fakultet i oni koji se tome protive, a sve je jasnije da su obe strane svesne da ovaj sukob nije vezan samo za fakultet, sve je očiglednije da postoje još neki razlozi za sve što se dešava, pored ovih o kojima se raspravlja.

Od četvrtka, 28. marta, tačno od podneva Filozofski fakultet više ne radi, nema predavanja, a posebno je problematično to što od ponedeljka za studente ovog fakulteta počinje ispitni rok, a svi su izgledi da se ni ovo neće odvijati po predviđenom planu. Skup studenata koji su zahtevali blokadu obeležile su brojne kontroverze i opravdano se sumnja da veliki broj njih nisu studenti Filozofskog fakulteta, dok neki, uopšte nisu studenti.

Foto: Božidar Milovac

U razgovoru sa njima, bilo je primetno da veliki broj učesnika blokade nije voljan da razgovara, posebno ne kada su saznali da smo studenti na blokiranom fakultetu. Sa druge strane, to je omogućilo da u razgovoru sa onima koji jesu bili voljni, najpre dođemo do naših kolega. Oni tvrde da su videli još nekoliko studenata koji studiraju sa njima, te da su većina studenti istorije i to najčešće na prvoj godini. Pored toga, samo jedna osoba sa kojom smo razgovarali tvrdi da je pogledala tribinu u celosti dok su ostali mahom gledali montirane video snimke ili naišli na neke citate. Bilo je i kolega sa Pravnog fakulteta, a jedan od sagovornika priznao je da nije student te je rekao da je tu, kao i nekoliko svojih poznanika, u svojstvu građanina.

Na sve ovo, okupljanje je imalo i političku pozadinu, nekoliko učesnika prvobitnog skupa ali ne nužno i same blokade imaju potvrđene veze sa vladajućom partijom u našoj zemlji ili sa njoj bliskim političkim organizacijama. Naši sagovornici su ozbiljno sumnjali da ovo okupljanje ima i političku pozadinu, svi su se složili u tome, ali, ili nisu znali, ili nisu želeli da obrazlože svoje odgovore. Podsećamo, profesor Gruhonjić se u sredu obratio medijima gde je, između ostalog, tvrdio da su se predstavnici Studentskog parlamenta u jednoj novosadskoj kafani sastali sa funkcionerom Srpske napredne stranke.

Skup u četvrtak je obeležilo i ostajanje određenog broja profesora Filozofskog fakulteta do kasno uveče i uprkos tome, do razgovora profesora i studenata (i onih koji to nisu) nije došlo. U zgradu fakulteta ulazili su samo oni kojima su dopustili oni koji blokiraju fakultet i u jednom trenutku, hitna pomoć, kada se dekanici fakulteta pozlilo unutra. Onima koji blokiraju fakultet su uveče dostavljeni hrana i nove i neotpakovane vreće za spavanje i jastuci.

Danas je održan drugi skup podrške profesoru Gruhonjiću kao odgovor na činjenicu da fakultet više ne radi. Grupa profesora koji su i u sredu bili tu, danas su ponovo držali govore i najavili novo okupljanje u vidu tribine u ponedeljak ispred zgrade Rektorata. Pored toga, profesori i studenti ostavili su knjige o slobodi govora i autokratskim društvima osobama koje borave unutar fakulteta.

Foto: Božidar Milovac

Među govornicima bila je i dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Milica Pavkov Hrvojević i ona je jedina koja je na Senatu univerziteta stala uz svoju koleginicu, dekanicu Filozofskog fakulteta Ivanu Živančević Sekeruš, te napustila sastanak kada rešenje nije bilo ponuđeno. Danas su obe tokom svojih govora istakle značaj autonomije univerziteta, a Milica Pavkov Hrvojević je još jednom ponovila da su samo njihov parlament i njihov fakultet od početka stali u odbranu prava profesora Gruhonjića na iskazivanje stava, bez obzira na to da li se svi sa tim stavovima slažu ili ne.

U jednom trenutku na okupljanju se dogodio incident kada je jedan mladić pokušao da skine zastavu Srbije koju su selotejpom zalepili oni koji blokiraju fakultet, ali je u tome ubrzo sprečen i zastave su ponovo zalepili profesori.

Foto: Božidar Milovac

Studenti Filozofskog fakulteta su se zadržali ispred neko vreme i muzikom i povicima odgovarali na sirene i komentare koji su dolazili sa druge strane. Profesor Vladimir Mihić sa Odseka za psihologiju je i danas održao govor, te je na kraju pozvao sve kolege, i one unutar i one ispred zidova fakulteta da dođu na tribinu zakazanu u ponedeljak od 13 časova.

Nema komentara

Napišite komentar