Osvrt na Svetsko prvenstvo

autor: Filip Uzelac 0

Nedavno završeno Svetsko prvenstvo jedno je od možda najuzbudljivijih prvenstava u istoriji Mundijala. Iako fudbalski fanatici već broje dane do sledećeg šampionata u Rusiji, o dešavanjima u Brazilu će se još dugo pričati. 

foto: fifa.com

Svetsko prvenstvo u Brazilu ostaće zapamćeno po mnogim oborenim rekordima, zanimljivostima, ali i po jednoj revolucionarnoj stvari – prvi put u istoriji ovog takmičenja sudije su upotrebljavale nestajući sprej koji služi kao pomoć pri određivanju razdaljine živog zida prilikom izvođenja prekida. Od ovog takmičenja sprej će se koristiti i u Ligi šampiona i u najjačim evropskim ligama. Nemci su četvrti put osvojili boginju, a Miroslav Klose je na ovoj smotri najboljih fudbalera na svetu stigao, a kasnije i prestigao, Brazilca Ronalda i tako postao najbolji strelac svih vremena na svetskim prvenstvima sa 16 pogodaka. Mlada zvezda Kolumbije Hames Rodrigez najbolji je strelac turnira ove godine sa šest pogodaka, a Lionel Mesi osvajač je pehara za najboljeg igrača turnira – prema mišljenju mnogih  nezasluženo. Golmani su bili heroji utakmica – preko Očoe, Navasa, Nojera, Krula, pa sve do Amerikanca Hauarda – koji je oborio rekord svetskih prvenstava sa 16 odbrana na jednoj utakmici. Jedan od najbizarnijih trenutaka šampionata odigrao se na utakmici Urugvaja i Italije, kada je Urugvajac Luis Suarez ugrizao protivničkog igrača Kjelinija, i na taj način diskvalifikovao sebe iz takmičenja, a samim tim i odmogao svojoj ekipi koja je ispala u sledećoj utakmici.

foto: fifa.com ( Hames Rodrigez, najbolji strelac )

Grupna faza takmičenja – sjajni Kolumbijci, bruka Španaca

Sve je počelo  trijumfom domaćina nad Hrvatima, a ta utakmica je označila i početak sudijskih grešaka koje su se ponavljale tokom čitavog Prvenstva. Naš sudija Milorad Mažić delio je pravdu samo u mečevima grupne faze takmičenja, koja je za neke velikane, ispostaviće se, predstavljala maksimalan domet. Bivši svetski šampion Španija izgubila je na otvaranju ovogodišnjeg turnira rezultatom 1:5 od Holandije, a na kraju i ispala iz grupe u kojoj su u narednu fazu takmičenja prošli trećeplasirana Holandija i ekipa koju je zavoleo ceo svet – tim Čilea.

Posebnu pažnju zavređuje ekipa Kostarike, koja je u grupi sa Urugvajem, Engleskom i Italijom viđena kao sigurno četvrtoplasirana, a prošla je dalje kao prva. Štaviše, dogurali su do četvrtine finala, gde su ih izbacili Holanđani na penale. Kostarikanci su se vratili kući, ali bez poraza u regularnom delu takmičenja, tako da su ugrabili titulu najprijatnijeg iznenađenja ove godine.

Italijani, šampioni iz 2006. godine, Gordi albion i Španija velike su sile koje su razočarale i već posle tri utakmice se vratile kući. Nemci su demolirali Portugal sa 4:0 na početku grupne faze, a Ronaldo i drugari su već tad znali da se njihovi snovi o nokaut fazi neće obistiniti. Naše komšije su ispale posle grupne faze takmičenja, ali može se reći da je Hrvatska ostavila bolji utisak nego reprezentacija Bosne i Hercegovine.

U grupnoj fazi najviše se istakla reprezentacija Kolumbije, koja je zabeležila sve tri pobede. Najbolji strelac turnira Hames Rodrigez predvodio je svoju ekipu protiv Urugvaja u osmini finala, ali Brazil je bio prejak za njih u četvrtfinalu.

Ogroman uspeh ostvario je Vahid Halihodžić, bivši reprezentativac SFRJ, koji se kao selektor Alžira plasirao u osminu finala, gde su Alžirci i zaustavljeni, ali svakako je ova afrička država ostvarila istorijski uspeh.

Jedna od glavnih tema tokom grupne faze takmičenja bio je zasigurno i Luis Suarez, koji je sa dva gola protiv Engleza pomogao Urugvaju da se domogne osmine finala, ali je u poslednjoj utakmici grupne faze protiv Italije napravio ogromnu glupost, i to treći put u karijeri. Posle ujeda u Holandiji i Engleskoj, Suarez je ugrizao Kjelinija i dobio zabranu igranja fudbala do oktobra.

Nokaut fata – neizvesnost do 120. minuta

Čak osam od 16 utakmica nokaut faze otišlo je u produžetke, i u tome se najviše ogleda ujednačenost ekipa i neizvesnost koja je vladala tokom utakmica. Najveći gubitnik ovog turnira je reprezentacija Brazila. „Selekao” je neubedljivo pobeđivao u grupi, posle izbacio Meksiko, pa i Kolumbiju, ali u polufinalu ih je čekala prejaka Nemačka. Ni najveći optimisti iz Nemačke nisu se nadali da će do 29. minuta Panceri dati pet golova Brazilu. Do kraja utakmice 7:1, i ogromna sramota za Brazilce, koji su u borbi za treće mesto sa Holandijom izgubili rezultatom 3:0, i tako raspršili san o bilo kakvoj medalji. Sa druge strane žreba Argentina se provlačila, minimalcem je izbacila odličnu Belgiju i došla do polufinala sa Holanđanima, koji su takođe imali sreće, ali ipak su prijatno iznenadili, došavši do same završnice turnira.

Ovaj susret je bio najlošija utakmica turnira. Mršavih 0:0, čak i posle produžetaka. Argentinci su imali više sreće, i nakon penala dolaze do finala, gde ih je čekala samouverena Nemačka. Holanđani predvođeni Van Galom, najboljim trenerom turnira, došli su do bronze, dotukavši već slomljeni Brazil.

Turnir su obeležili i uspešni nastupi svih ekipa iz Južne Amerike. Plasman u nokaut fazu izborili su Brazil, Argentina, Čile, Kolumbija i Urugvaj, ali ipak se prvi put desilo to da jedna evropska zemlja osvoji trofej na tlu Amerike.

foto: wallpaperzarena.com

Finale – džoker Gece za slavlje Nemaca

Pored Nemaca, i ceo Brazil je navijao za Nemačku. Posledice pobede Argentine u Brazilu bile bi nemerljive. Utakmica je, kao i mnoge druge, otišla u produžetke. Posle 0:0 u regularnom toku, Nemci su osetili da mogu više protiv Argentinaca koji su ipak igrali dobar meč. Igra koja se zasniva na Mesiju i nije mogla nešto mnogo da uradi protiv snažnih i disciplinovanih Nemaca, koji su ubedljivo najviše trčali na ovom takmičenju. U drugom delu produžetaka džoker Joakima Leva, „izdajica” iz Minhena, Mario Gece  postiže pogodak posle asistencije Surlea i slavlje može da počne. Nemci su dokazali snagu, Brazilci odahnuli, a Argentini i Mesiju ostaje nada da za četiri godine mogu više da postignu.

Takođe, i mi možemo nešto da naučimo. Balkanske ekipe su potvrdile da se, verovatno, i srpski tim ne bi dobro proveo u Brazilu. Ako bismo se ugledali na borbenost Meksika, trčanje Nemačke, i uz sopstvene mlade talente, naša reprezentacija bi možda i mogla da osigura mesto na narednom prvenstvu u Rusiji.

 

Nema komentara

Napišite komentar