PAVLE PERIĆ: Jedva čekamo nova takmičenja

autor: Andrej Oros 0

Jedan od standardnih prvotimaca u najtrofejnijem odbojkaškom klubu u Srbiji Vojvodina NS Seme u minuloj sezoni bio je i Pavle Perić, dvadesetdvogodišnjak koji igra na poziciji primača servisa.

Foto: Fejsbuk - Pavle Perić

Nakon prekida svih sportskih aktivnosti u Srbiji, zbog novonastale zdravstvene situacije u svetu, prekinuto je i takmičenje u Superligi Srbije u odbojci. Odbojkaški savez Srbije je 29. aprila odlučio da proglasi šampione prema plasmanu u trenutku prekida takmičenja. U tom trenutku najbolje plasirane ekipe u najvišem rangu takmičenja su bile ekipa Tent iz Obrenovca u ženskoj  i ekipa Vojvodina NS Seme iz Novog Sada u muškoj konkurenciji. Novosađani su na taj način nastavili dominaciju u domaćim takmičenjima, te su uz osvojeni Superkup Srbije, Kup Srbije i igranje u grupnoj fazi CEV Lige šampiona svi u klubu mogli da budu zadovoljni. 

Pavle Perić karijeru je započeo 2010. godine u rodnom Prokuplju u Odbojkaškom klubu Topličanin. Nakon nastavka školovanja u Srednjoj medicinskoj školi u Nišu upoznao je svog sadašnjeg menadžera Miomira Krasića koji mu je predložio da ode na probu u OK Vojvodina. Sa 16 godina potpisao je stipendijski ugovor, a nakon što je napunio 18 godina, čelnici kluba su želeli da potpiše novi ugovor i tada je počela njegova profesionalna karijera. Sa svojom generacijom je bio kadetski i juniorski prvak Srbije, pa su uspesi sa prvim timom bili samo nastavak uspešne karijere. 

Uz iščekivanje nove sezone u domaćem prvenstvu odbojkaši Vojvodine su saznali i protivnike u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. Nakon održanog žreba 21. avgusta, Novosađani su saznali da će im protivnici u grupi F u prvoj fazi biti italijanski Trentino i IBB Polonija iz Londona. S obzirom na uspehe u prethodnoj sezoni Pavle Perić je zadovoljan učinjenim i ostaje optimista i kada je reč o predstojećoj sezoni. 

„Sezona iza nas je jedna od najuspešnijih sezona u istoriji kluba pogotovo zbog činjenice da smo uz sve osvojene trofeje u Srbiji, uspeli da se plasiramo i u grupnu fazu Lige šampiona, što nam ranijih godina nije polazilo za rukom. Ove sezone smo uspeli da se vratimo, iako posle poraza u Rumuniji od 3:0 od ekipe Arkada Galati, niko od nas nije očekivao da možemo da pobedimo pomenutu ekipu, koja je i finansijski pa samim tim i kadrovski bila na višem nivou od nas. Kod kuće smo stigli do „zlatnog seta“ i moje je mišljenje da je ta utakmica bila prelomni trenutak za celu sezonu jer smo stekli neograničeno samopouzdanje koje nam je dalo krila da svaku sledeću utakmicu odigramo mnogo bolje nego što bismo odigrali da smo ispali. Sezona iza nas ima veliki značaj i za mene jer je ovo prva sezona u kojoj sam počeo da igram svaku utakmicu“, rekao je Perić na početku razgovora. 

Kakvo je iskustvo za tebe predstavljalo igranje u elitnom takmičenju kao što je Liga šampiona?  

– Grupna faza je prvenstveno jedna velika škola za nas, jer, pre svega, nemamo protivnika niti utakmica na tako visokom nivou u našem prvenstvu, kao što je to slučaj u Ligi Šampiona u kojoj se takmiče najbolje ekipe Evrope. Ostaje žal što nismo pobedili neku utakmicu, jer smo u dve utakmice stigli do petog seta u kojima smo vodili, ali je u korist protivničkih ekipa presudila sreća, iskustvo, zrelost kao i jače utakmice koje oni imaju u svojim prvenstvima. Međutim, iskustvo iz pomenutog takmičenja će nam značiti u predstojećoj sezoni i nadam se da će nam pomoći u odbrani svih trofeja u Srbiji. 

Koliko vam teško pada to što morate da branite trofeje u svim takmičenjima u Srbiji?

– Kao i u svakom sportu mislim da je uvek lakše osvojiti neki trofej nego ga odbraniti. Sada svi imaju želju, neku posebnu ambiciju da se pokažu protiv nas u najboljem svetlu jer znaju da smo mi najbolja ekipa u zemlji. Mislim da će nam biti teže nego prethodne sezone. Ove godine će biti teže i u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer su ove sezone među osamnaest timova i četvrtoplasirani klubovi iz Italije, Poljske i Rusije. To sve treba samo da nam bude dodatna motivacija, a ne razlog za izlazak na teren sa belom zastavicom. Svaki tim ima svoje slabosti, a na nama je da te slabosti najbolje iskoristimo.

Foto: Fejsbuk - Pavle Perić

Situacija sa virusom korona dovela je do promena u funkcionisanju svakodnevnog života, pa je takav slučaj i sa profesionalnim sportom. U kojem obimu se pripreme za sledeću sezonu razlikuju od priprema koje ste imali prethodnih godina?

– Kada je proglašeno vanredno stanje, sve aktivnosti u sportu su bile prekinute, te je samim tim i liga prekinuta. U trenutku kada je prekinuto vanredno stanje u Srbiji, mi smo počeli sa treninzima na otvorenom i trenirali smo trčanje, vežbe za snagu kao i sve moguće vežbe koje nisu u dodiru sa loptom, tj. koje nisu odbojka. Nakon toga je usledio poziv za pripreme sa reprezentacijom Srbije, gde smo se svi okupili i sve je slutilo da će biti dobro, odnosno da će nam te pripreme veoma pomoći u predstojećoj sezoni. Međutim, virus je sve to pokvario, igrači su počeli da dobijaju simptome, bilo je dosta pozitivnih na virus Korona pa je selektor reprezentacije Slobodan Kovač morao da prekine pripreme zarad zdravlja, koje ja mislim da je najbitnije od svega. Tada sam se vratio u Novi Sad i 20. jula su počele pripreme za novu sezonu. Ove pripreme su drugačije prvenstveno zbog toga što smo morali raditi po grupama do deset osoba, kao i to da smo za razliku od prethodnih godina bazične pripreme odradili u Novom Sadu. Međutim, uslovi u Novom Sadu su odlični, sala i teretana u SPC Vojvodina su u odličnom stanju, imamo i Frušku goru gde možemo da trčimo, tako da željno iščekujemo da prvenstvo počne, uz nadu da će svi ostati zdravi. 

Nažalost, nisi imao sreće da zvanično odigraš utakmicu za reprezentaciju ove godine. Da li ti to predstavlja dodatnu motivaciju pred sledeću sezonu?

– Prošle godine sam bio na pripremama sa reprezentacijom dva meseca i žao mi je što nisam odigrao makar jednu utakmicu u tom periodu, jer je san svakog profesionalnog sportiste da nosi grb svoje države na srcu. Ove godine smo znali da verovatno neće biti utakmica na pripremama, već da ćemo trenirati međusobno, ali je i to moralo biti prekinuto. Nadam se da će, ukoliko situacija sa virusom bude povoljna po sve nas, poziv od selektora stići već naredne godine i da ću dobiti svoju šansu. 

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će sve u narednom periodu funkcionisati kako bi trebalo da funkcioniše. U takvim okolnostima kakve si sebi ciljeve postavio za sledeću sezonu?

– Najbitnije je da svi ostanemo zdravi. Ciljevi su skromni, u tom smislu da svi u timu želimo da igramo pred svojom publikom, pa tek onda sve ostalo. Individualno bih želeo da odigram još bolje nego u prošloj sezoni jer mi je to bila prva godina u karijeri da sam konstantno bio u prvoj postavi. Ambicije kluba su iste kao i prošlih sezona, a to je osvajanje svih trofeja u Srbiji, što neće biti lako, pogotovo jer su se neki igrači koji su igrali u inostranstvu vratili u klubove u Srbiji zbog novonastale situacije. Naša prednost je što imamo skoro nepromenjenu ekipu od prošle godine, uz nekoliko pojačanja te se svi već dobro poznajemo. Nadam se da ću uz napredak celog tima napredovati i ja individualno. 

Nema komentara

Napišite komentar