VIDEO: Izazovi nove generacije novinara

autor: Marija Stojadinović 0

Ne treba naglašavati koliko je novinarska profesija srozana u poslednje dve decenije, ali se treba zapitati kako to utiče na nove generacije, mlade novinare i studente novinarstva. Demotivisanost, nesnađenost i nezadovoljstvo krase većinu ovih mladih ljudi koji će sutradan predstavljati medijsku scenu Srbije.

Treba imati u vidu i da je na prošlogodišnjem prijemnom ispitu za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (UNS) broj prijavljenih bio značajno manji u odnosu na prethodne godine. Sve ovo, zajedno sa ugroženom slobodom medija, cenzurom, autocenzurom, pritiscima, pretnjama, nerešenim ubistvima i svim drugim sintagmama koje se vezuju uz reč novinarstvo, čine ovu profesiju sve manje voljenom. Ipak, ukoliko se to prihvati kao konstanta, nemoguće je očekivati ikakvu promenu.

Studenti završnih godina Odseka za medijske studije UNS želeli su da se osvrnu na kvalitet nastave i da od iskusnijih kolega čuju šta ih očekuje kada zakorače u profesiju. Kao rezultat toga, u okviru četvoromesečne radionice iz predmeta TV novinarstva, nastala je, kao jedan od praktičnih oblika nastave, TV emisija “StudenCka”, koja je ugostila dve mlade novinarke, nekadašnje studentkinje ovog Odseka, Milicu Kravić (Radio Novi Sad) i Natašu Kovačev (AlJazeera Balkans).

Emisiju su realizovali Marija Stojadinović, Nikola Maticki, Nevena Stanisavljević, Svetlana Paramentić i Đorđe Ivanović.

Nema komentara

Napišite komentar