Tribina „Da li dišemo isti vazduh?“

autor: Iva Gajić 167 pregleda

U dvorištu Omladinskog centra CK13 u četvrtak, 6. avgusta, od 18 časova održaće se tribina pod nazivom „Da li dišemo isti vazduh?“, na kojoj će se govoriti o problemu zagađenja životne sredine na aktuelnom primeru Zrenjanina. 

Foto: Omladinski centar CK 13

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije „Shandong Linglong“ u Zrenjaninu potpisan je pre dve godine. Planirano je da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi poslednja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Ovaj projekat izazvao je kontroverze, jer je izgradnja fabrike automobilskih guma planirana u neposrednoj blizini prirodnog rezrevata Carska bara, a od samog početka nisu postojale kredibilne procene o uticaju na zaštitu životne sredine. 

Na tribini će biti reči o tome šta sve nije u skladu sa zakonom od samog početka izgradnje fabrike guma i koji su koraci povodom toga već preduzeti. Razgovaraće se i o mehanizmima uključivanja javnosti u procese donošenja odluka koji građanima stoje na raspolaganju. Tribina će biti i svojevrsni uvod u kampanju širenja vidljivosti problema vezanih za ovu investiciju.

Na tribini će govoriti Jovan Rajić i Mirko Popović iz organizacije „RERI“, zatim aktivistkinja Zorica Radišić, kao i Dušan Kokot iz Građanskog preokreta iz Zrenjanina, dok je moderatorka Renata Eremić iz Zrenjaninske Omladinske Razvojne Organizacije. Broj mesta biće ograničen zbog epidemiološke situacije.

    Napišite komentar