Virtualni muzeji kao razonoda tokom karantina

autor: Aleksandar Bugarin 0

Google Arts & Culture platforma povodom pandemije koronavirusa  pruža besplatan onlajn pristup velikom broju svetskih galerija i muzeja. 

 

Photo: 55gadgets 

Za one koji su svoje utočište i pre ove pošasti pronalazili u opštepoznatim kulturnim praksama, poput izložbi slika nastalih onim klasičnim tehnikama odavno poznatim čovečanstvu, poput ulja na platnu, akrilnih boja i sličnog, ili onih koji su svoje utočište pronalazili u modernim praksama poput fotografije, konceptualne umetnosti i apstrakcije, Google  je pripremio savršenu stvar. Odnedavno ljubitelji umetnosti imaju priliku da potpuno besplatno i u svega par klikova pristupe platformi Google Arts & Culture, koja predstavlja savršenu priliku da iz topline svog doma obiđete neke od najpoznatijih muzeja na svetu. Kroz mnoge muzeje i galerije možete virtualno prošetati putem Google Street View platforme, dok kod ostalih možete pregledati fotografije radova. U svega par klikova možete posetiti Muzej moderne umetnosti u Njujorku, bečki Muzej istorije umetnosti, kao i mnoge druge muzeje i galerije.

Jedno od mesta koje možete posetiti putem ove platforme i pogledati predmete koji bi se vrlo lako mogli naći u filmovima Indijane Džounsa jeste Metropolitan, njuroški muzej umetnosti. Ovaj muzej nudi pregršt artefakta koji datiraju iz praistorije, od figura posvećenih bogovima poput Apolona i Afrodite, preko figura hibridnih stvorenja poput lava sa krilima i čovekovom glavom, do onih najobičnijeg oruđa koje su ljudi nekada davno koristili. Fanovima srednjeg veka, doba viteštva i njihovih borbi ovaj muzej nudi kolekciju viteških oklopa i njihove vojne artiljerije. Barokni prikazi tadašnjeg života, kolekcija oslikanih vaza čuvenih svetskih dinastija i slični predmeti predstavljaju portal u relativno daleku prošlost.

Photo: Pixabay

Drugi takozvani svedok prošlosti jeste bečki Muzej istorije umetnosti. Veliki broj slika koje se sreću u udžbenicima za likovnu kulturu u osnovnim školama deo su kolekcije baš ovog muzeja : „Landauerov oltar“, „Portret Maksimilijana Prvog“–  radovi velikog renesansnog slikara Albrehta Direra, kao i umetnine baroknog majstora Petera Pola Rubensa predstavljaju značajan deo ove kolekcije. Ovaj muzej nas takođe vraća u daleku prošlost. Skulpture glave Aristotela i Jupitera, čuvene bezglave skulpture Afrodite i Erosa, kao i ostaci egipatske kulture predstavljaju svedoke daleke prošlosti. 

Photo: Pixabay 

Za one koji se ne pronalaze u klasičnim stilovima umetnosti koji datiraju iz daleke prošlosti, tu su kolekcije konceptualne, moderne umetnosti.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku, poznatiji kao „Moma“ otvorio je svoju kolekciju za virtualne posetioce. Muzej nudi odličnu ponudu instalacija kao što su avangardne figure Andree Zitel, satkane od predmeta koje koristimo u svakodnevici, poput lopti, čaša i sličnog, zbunjujući radovi Martina Kipenbergera i mnogih drugih umetnika. Muzej poseduje veliku kolekciju slika predstavnika avangardnih pravaca, pa se tako mogu naći radovi Vinsenta van Goga, Pola Sezana, Gustava Klimta i mnogih drugih slikara tih epoha.  Tu je i pozamašna kolekcija fotografija kineskog umetnika Aja Vejveija koji je svoj bunt protiv sveta pokazivao fotografijama srednjeg prsta.

Photo: Pixabay 

Google Arts & Culture platforma dostupna je i putem pametnih telefona i sadrži preko 2500  kolekcija raznih svetskih muzeja i galerija. Neke od poznatih su takođe i muzej Albertina u Beču, Ermitaž u Sankt Petersburgu, galerija Ufici u Firenci i mnoge druge. U ponudi nekih od mesta nalaze se i onlajn ture tokom kojih se može naučiti mnogo o samim umetnicima i razlozima nastanka nekih od najvećih dela istorije umetnosti. 

Nema komentara

Napišite komentar