Susret tehnologije i surove realnosti

autor: Aleksandar Bugarin 0

Centralna izložba ovogodišnjeg festivala "Dunavski dijalozi",  pod nazivom "Percepcija savremenosti - Univerzalno more", održana je sinoć u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. "Morska so ume da nagrize čovekovu kožu, isto kao što čovek ume da nagrize more", poruka je kojom ova izložba kuca na vrata savesti svih posetilaca.

Photo: Aleksandar Bugarin 

U samom nazivu izložbe može se primetiti tema radova – čudna kombinacija tehnologije i ekologije koja se u umetnosti ne sreće svakog dana. Svaki od deset radova prikazan je u različitom mediju, od interaktivnih radova gde imamo postavljanje gledaoca u virtuelnu realnost do do sad već klasičnog ulja na platnu. Međutim, ovo ulje na platnu je specifično. Ispod jedne umetnine koja prikazuje uzburkano more nalazi se omanja sprava za izdavanje fiskalnog računa, koja svakim pogledom prolaznika štampa novu, nešto veću vrednost fotografije. Naravno, to je samo  jedan od radova vrednih  pažnje  posetilaca. Jedan naizgled groteskni prikaz hobotnice sa čovečijom glavom na sebi u dva poteza čini nešto neočekivano. Svega jednim okretom predmeta koji se nalazi ispred njega i stavljanjem slušalica na uši, prikaz se približava posmatraču,stavlja ga u potpuno novu dimenziju i  izgovara posledice globalnog zagrevanja glasom koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Prikaz mora uz depresivne stihove jedne devojke, naga žena koja leži u malom akvarijumu i gubi dah, kao i žedan vojnik koji trči kroz pustinju i čiji urlici odjekuju slušalicama  samo su neki od uznemirujućih radova koji na svakoga ostavljaju sličan utisak -stvaranje ili nadogradnja već postojeće svesti o lošem uticaju čoveka na prirodu.

Photo: Aleksandar Bugarin 

Centralna izložba biće otvorena do 30. septembra. Umetnici čije će radovi posetioci imati priliku da vide su: Albena Baeva, Lana Čmajčanin, Roman Kroke, Jovana Popić, Sanja Latinović, Krista Somerer, Loren Minjono, Robertina Šebjanič, Aleš Hieng –Zergon, Ida Hiršenfelder, Julija Veg, Erika Kaproncai, Miloš Trakilović i Mariam Zakarian.  Festival "Dunavski dijalozi", održava se po sedmi put, a za cilj ima kolaboraciju umetnika iz zemalja podunavskog regiona. Na ovogodišnjem festivalu priliku da predstave svoje radove na različite teme ima sedamdeset i dva autora iz trinaest različitih zemalja regiona. Zagađenost vode i vazduha, efekat staklene bašte, ugrožavanje biljnog I životinjskog sveta. 

Photo: Aleksandar Bugarin 

Sve su to problemi sa kojima se moderan čovek susreće, ali ih stavlja pod tepih jer smatra da nema vremena za to. Baš ovakve izložbe treba da podsete svakog od nas da se pokrene i učini makar minimalnu promenu u svom svakodnevnom životu, da ne bi došlo do momenta u kom se nećemo moći vratiti nazad. 

Nema komentara

Napišite komentar