(Pri)stani na pritisak - počinje 19. FIST

autor: Lena Agbaba 0

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u organizaciji studenata i studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti održaće se po devetnaesti put od 20. do 25. maja u Beogradu. Pod sloganom „(Pri)stani na pritisak, ovogodišnje izdanje festivala se bavi različitim vrstama pritiska sa kojima se mladi suočavaju danas, a upravo je to i tema gostujućih predstava akademija iz Poljske, Grčke, Hrvatske i Bugarske.

 

Tim 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) svojom temom ukazuje na to da je pritisak postao simbol savremenog društva i pozicije mladog čoveka u njemu, ali i da je na pojedincu kako će se sa pritiskom nositi - prihvatanjem ili odlučnim stajanjem na put.

Foto: FIST

 

„Živeti u svojim dvadesetim godinama znači nesnađenost, izgubljenost, prepuštenost. Prepuštenost slučaju, sebi, drugima, očekivanjima, bolu, sreći, životu. Živeti u dvadesetim godinama znači praviti greške, ispravljati ih, ljutiti se, voleti, imati visok standard, pokazati sebe, sakriti sebe, zaštititi sebe. Živeti u dvadesetim godinama znači da vreme teče, a mi imamo osećaj da stojimo. Vreme teče i ono neće stati, a od pritiska nam zuji u ušima, poručuju organizatori 19. FIST-a.

Temu pritiska će iz različitih perspektiva obraditi pet gostujućih trupa eminentnih evropskih pozorišnih akademija iz Poljske, Bugarske, Hrvatske i Grčke, koje čine glavni, takmičarski program festivala. Devetnaesti po redu FIST će 20. maja sa početkom u 19:30 časova otvoriti predstava „U samoći pamučnih polja Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Varšave, koja se bavi izazovima ostvarivanja iskrenih međuljudskih odnosa u savremenom društvu, dok predstave drugih akademija pokreću teme poput nezaposlenosti mladih, odnosa kapitalizma prema umetničkom stvaranju i položaja kvir zajednice.

Foto: FIST

 

Festival će 25. maja u Novom Bioskopu Zvezda zatvoriti FIST produkcija, koju ove godine potpisuje studentkinja Teona Milićević. Pod nazivom „Pritisak, a u režiji Nemanje Mijovića, ova audio-vizuelna dramska instalacija nastoji da stimuliše čovekova čula, predstavljajući pritisak u njegovim mnogobrojnim formama.

Pred samo otvaranje festivala, 20. maja u 18 časova, u saradnji sa Hemofarm fondacijom biće organizovana tribina „Na kafi sa psihologom, posvećena upravo pritiscima sa kojima se suočavaju mladi u svojim dvadesetim godinama, a jedan od govornika biće glumac Ognjen Mićović.

 

Foto: FIST

 

Prateći program čini i intenzivno, trodnevno usavršavanje za buduće pozorišne producente „In case of emergency break glass and call a producer, sačinjeno iz radionica i panela čiji su predavači i govornici uspešni pojedinci iz sveta umetnosti, ali i korporativnog sektora.

 

Ovogodišnje izdanje festivala specifično je i po organizaciji celokupnog programa u prostorima alternativne umetničke scene, ukljućujući Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Bitef teatar, Elektropionir, Hartefakt Kuću, Novi Bioskop Zvezda i Novu Iskru. Za devetnaest godina postojanja, FIST će po prvi put imati svoj festivalski centar - u periodu trajanja festivala, umetnička galerija i kafe-bar Polet u Cetinjskoj 15 biće mesto susreta i off-programa.

 

Ulaz na sve programe 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra je besplatan.

 

Devetnaesti po redu FIST podržan je od strane Ambasade Republike Grčke u Beogradu, Ambasade Republikr Poljske u Beogradu i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

 

Više informacija o celokupnom programu ovogodišnjeg izdanja festivala može se pronaći na zvaničnom veb-sajtu festivala, Instagram i Tiktok nalozima festivala.

 

Nema komentara

Napišite komentar