Otvorena izložba o metamofozi uspomena u KCNS

autor: Ena Entina Gucunski 0

Izložba ,,Subjektivni doživljaj prolaznosti – metamorfoza uspomena” autorke Anđele Micić otvorena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Serija radova kombinovane tehnike prikazuje crno-bela sećanja. Umetnica je na ovim crtežima radila dve godine, a ovo je osmi put da su prikazani kroz samostalne izložbe. Što se tiče tehnike, u pitanju je kombinacija grafitnog pudera, grafitne olovke i ugljena, a prikazani radovi su samo segment iz cele serije koja je nastala u okviru ove teme.

– Tema je poprilično emotivna i nastala je kroz ideju da oživim sopstvene uspomene. Međutim kroz rad sam počela da kombinujem ne samo svoje, već i tuđe uspomene. Za neke crteže sam koristila samo jednu fotografiju, a na nekim sam kombinovala po nekoliko, a u skorije vreme sam počela da koristim i fotografije novijeg datuma – kaže Anđela.

Dodaje da se često u mislima vraća na stvari koje su bile i na ljude koji su prošli, što jeste ono što je pokrenulo njenu inspiraciju.

– Ja sam osoba koju mnogo opterećuje prolaznost i vreme i sve to što je potpuno neuhvatljivo, jer svaki lep trenutak konstantno izmiče i ništa ne možemo da uradimo da bismo ga sačuvali. Ta misao mi je konstantno u glavi – objašnjava ona.

Kroz figure i portrete sa licima koja nisu jasno definisana, Anđela kaže da je želela da ostavi prostor svakom gledaocu da kroz ove crteže probudi uspomenu na sebi važne osobe.

– Da sam više obrađivala sam portret, na taj način bih pozivala samo svoje uspomene, ovako sam napravila konekciju sa posmatračem, publikom, jer se ovako posamatrajući gotovo ne zna ko je prikazan na radu, tako da svako može da uspostavi kontakt i da pronađe svoju neku uspomenu. - kaže ona i objašnjava da je proces počeo od pregledanja starih crno-belih fotografija.

Crteži prikazuju od jedne osobe, parova, roditelja sa decom i dece na okupu, a u tonovima sive koja se stapa između crno-belog kontrasta, istaknuti su detalji odeće, šaka i delova portreta koji su rađeni pomoću šablona i grafitnog pudera. Najprimetniji jesu čipkani detalji na odeći.

– To je vreme kada na neki način nije postajala moda, svi su se oblačili isto. Osim što je meni bilo zanimljivo da radim čipku i sve te detalje, ideja je bila da napravim dodatnu konekciju sa ljudima.
Bas mi se desilo da je na jednoj izložbi prišla baka i rekla: ,,Ja imam istu ovakvu haljinu” – priseća se umetnica.

Temu koja ju je pokrenula na stvaranje ove serije radova, sada obrađuje kroz tehniku ulja na platnu, a novu izložbu planira krajem maja u Beogradu.

Izložbu radova kombinovane tehnike Anđele Micić, o uspomenama i detaljima koji čine kolektivna sećanja možete pogledati do 22. januara u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar