Mural „Zaum“ grupe – prolaz do razmišljanja „van kutije“

autor: Branislava Kolarov 0

Maturanti srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“, podmladak novosadske grupe umetnika „Zaum“, udahnuli su novi život čuvenom muralu na uglu Kisačke i Dositejeve ulice. Uz pomoć svojih profesora, a na inicijativu grafičke dizajnerke i koordinatorke projekta Sanje Menićanin, mural su restaurirali kako koloristički, tako i idejno.

Foto: Branislava Kolarov

– Prozori i stepenište, koji su do sada bili jedini na muralu, dobili su novo značenje: kroz prozore se sada može videti jedna nova stabljika mlade biljke koja simbolizuje akcenat mladosti koji smo dali ovom muralu, ali i mogućnost izniknuća nove nade, nekog novog cveta i ploda – objašnjava Sanja Menićanin. 

Pre sedam godina ovaj mural oslikao je Nenad Baračkov, jedan od umetnika grupe „Zaum“ (tadašnji „Gruppo Arte“), birajući prazan zid koji nije imao nikakve otvore – ni prozore, ni vrata. Slikanje stepeništa i prozora baš na ovom zidu simbolično predstavlja iznalaženje kreativnih rešenja i razmišljanje „van kutije“.

– Mural je inicijalno nastao kao poruka da svako od nas treba i mora da nađe prolaze, vrata ili prozore koji će nas odvesti do razmišljanja koje nije nužno konvencionalno. Dati priliku i prostor da se izmašta neki drugi, bolji svet ili pronađe jednostavno rešenje za određene probleme – objašnjava koordinatorka projekta.

Nekonvencionalno razmišljanje na koje ovaj mural inspiriše stanari okolnih zgrada prepoznaju i u povremenim pokušajima građana, najčešće onih koji se u sitne sate vraćaju iz noćnog provoda, da na stepenice naslikane na zidu sednu, ali im je, kako kažu, uvek krivo što to ne mogu.

Grupa „Zaum“ nastala je 2003. godine i kroz nju je prošao veliki broj vizuelnih i likovnih umetnika, pozlatara, vajara i slikara sa zajedničkom idejom da gradskim površinama daju novi smisao i učine Novi Sad gradom murala. Zaslužni su za oslikavanje murala u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, enterijera i eksterijera paba Lazino Tele i za restauraciju Karlovačke gimnazije.

 

Nema komentara

Napišite komentar