Jesenji market umetnosti

autor: Lorjana Lučić 0

U  klubu ,,Kvoter’’ održan je market rukotvorina na kome su izloženi i prodavani unikatini nakit, odeća i aksesoari, a događaj je organizovala nezavisa organizacija Art skejp. 

foto: Lorjana Lučić

Ovaj multimedijalni događaj, pored sajma rukotvorina, obuhvatio je i izložbe, svirke, performans i nastup dečijeg hora Čarobna frula.

Na sajmu je predstavljeno preko 30 organizacija koje se bave rukotvorinama, od izrade unikatnog nakita i odeće, do prodaje sirovog materijala za samostalno ukrašvanje.

Nada Matković, jedna od nekoliko devojaka koje zajedno prave nakit pod nazivom „Bi Žu” , kaže da je moguće zaraditi od ovakvog poslovanja, ali da je važno potruditi se.

,,Bitno je da radovi budu lepi, reprezentativni, inovativni. Promovišemo se na raznim izložbama i manifestacijama. Zajedno radimo i pomažemo jedna drugoj. Može se zaraditi ako se potrudite, a trud se na kraju isplati”, kaže Nada Matković.

foto. Lorjana Lučić

Iza brenda ,,Kreativke NS” takođe se krije nekoliko umetnica, a jedna od njih je Bilja Dudaš koja kaže da nije planirala da se bavi ručnim radom i da se u ovom poslu slučajno našla.

,,Ručnim radom sam počela da se bavim pre pet godina, sasvim slučajno. Na internetu sam našla neke zanimljive minđuše koje su mi se veoma svidele, pa sam i ja poželela da napravim nešto slično. Pogeldala sam koji je to materijal, našla ga i krenula. Na taj način sam ušla u kreativni svet koji se svakodnevno razvija”, objašnjava kreativka Bilja Dudaš.

Student žurnalistike Božidar Runić, jedan od posetilaca, kaže da je Art skejp market redak primer organizovanja kulturnih događaja koji bi pomogli većem prometu rukotvorina.

foto: Lorjana Lučić

,,Mislim da primenjena umetnost u Novom Sadu počinje i završava sa malim štandovima lokalnih zanatlija u Zmaj Jovinoj ulici. Najveći problem sa kojim se suočavaju umetnici ove oblasti jeste nedostatak prostora u kojem bi mogli izlagati svoja dela i time se afirmisati u javnosti”, rekao je student Božidar Runić.

Dečiji hor Čarobna frula nastupio je sa oko 40 dečaka i devojčica. Nakon toga muzički program je popunio novosadski autor Kec Kec, zatim gitarski duo Pab Rajdersi i na samom kraju događaja di džejevi Dub Duba iz Novog Sada i Tom Tom iz Beograda koji su puštali džez i bluz muziku. 

Nema komentara

Napišite komentar