Govor lica

autor: Katarina Vuksanović 0

Izložba slika pod nazivom Govor lica umetnice Tatjane Nešović Matić, otvorena je u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do 28. maja. Prema rečima autorke, lice je izraz celokupnog bića i kroz njegovu slojevitost ono se menja primajući utiske iz spoljašnjeg sveta.

„Ono što mene kao umetnika fascinira jeste sprega vidljivih i nevidljivih elemenata koji čine ljudsko biće, a samim tim i njegov portret. Slikajući autoportrete, portrete i delove lica, nije me zanimalo samo opisivanje forme, nego da korišćnjem likovnog jezika prikažem slojevitost ljudskog bića. U traganju za neuhvatljivom vezom unutrašnjeg i spoljašnjeg posebno sam se igrala sa uvećanim detaljima lica, želeći da apstrahovanjem lica tu vezu pojačam i učinim vidljivom i posmatraču”, rekla je Matićeva.

Razvoj portreta i autoportreta ova umetnica doživljava kao čovekov civilizacijski razvoj i njegovu stalnu težnju da istražuje i kopira prirodu.

„Izum fotoaparata, koji je bio ključan za promenu u odnosu prema portretu i autoportretu u umetnosti, oslobodio je umetnika i otvorio mu mogućnost da istražuje sebe i druge na drugačiji način. Danas je fotoaparat dostupan svima, „selfi“ je ušao i u rečnike kao prihvaćen pojam, ali vrednost koju donosi slikani portret time nije umanjena, upravo suprotno”, smatra Matićeva.

„Kroz ekspresiju lica unutrašnjost postaje vidljiva“, rekla je za Univerziteteski odjek  Tatjana Nešović Matić.

„Naslikana lica prikazuju intimni trenutak kontakta sa samim sobom kroz unutrašnje preispitivanje, promene, traženje i emocije. Ono što sam ja pokušala jeste da uhvatim taj trenutak posvećivanja sebi, koji možda i jeste retkost za žene u našoj sredini“, zaključila je umetnica. 

Nema komentara

Napišite komentar