Kakva je sudbina stripa?

autor: Nikola Učur 0

Na kioscima se mogu pronaći različiti stripovi raznih izdanja. Od onih koju su objavljeni pre šest meseci do onih koji su „od pre neki dan”. Postavlja se pitanje koliko danas ljudi, pogotovo mladi, čitaju stripove i šta znaju o njima?

foto: comicvine.com

Strip kao masovni medij nastao je krajem 19. veka. Njegova glavna svrha bila je da zabavi publiku. Danas se smatra da je strip „deveta umetnost”. Kada je nastao, bio je jedan od najčitanijih medija. Danas je to, po rečima sagovornika, drugačije.

Studentkinja francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vira Kiš smatra da je strip medij koji nije više privlačan mladima:

- Mladi danas zabavu vide samo u društvenim mrežama. Kada bi se strip plasirao putem Fejsbuka, Tvitera i ostalih društvenih mreža, možda bi tada privukao pažnju, ovako čisto sumnjam- rekla je ova studentkinja.

Crtač stripa Miodrag Ivanović Mikica smatra da je to pitanje apsurdno:

- Što se tiče stripa kod nas, to ti je isto kao da si otišao u Avganistan i pitao tamošnji živalj kada su zadnji put bili u pozorištu- izjavio je Ivanović i dodao da naša masa jedino zna za „Zagora“.

Kolekcionar stripova Đurađ Stefanović smatra da su roditelji krivi što omladina danas ne čita stripove:

- Kada sam bio mlađi nisam imao računare, laptopove, smart telefone i slično. Jedina zabava koju sam mogao da dobijem od roditelja jesu stripovi- rekao je kolekcionar.

Pojavom interneta i digitalizacijom medija strip možete pronaći i u onlajn izdanjima. Kao što se nameće pitanje o opstanku novina, tako se nameće pitanje i o opstanku stripa u štampanom obliku.

Studentkinja Vira Kiš kaže da je sve moguće i da je ne bi iznenadilo ukoliko bi došlo do toga:

- Iskreno, ne provodim vreme čitajući strip, zato i verujem da ga mladi ne čitaju. Ukoliko izdavači ne budu imali zarade od objavljivanja, verujem da će iščeznuti- rekla je Kišova.

foto: comicvine.com

Kolekcionar Stefanović smatra da je vrlo moguće da će se strip ponovo vratiti u modu:

- Smatram da je sve u životu ciklično: ono što je bilo moderno da se nosi pre 20 godina nosi se i danas. Zbog toga verujem da će strip, ukoliko bude nestao sa tržišta, nekome biti zanimljiv u budućnosti i pokrenuće ponovnu proizvodnju- istakao je Stefanović.

Crtač stripa Miodrag Ivanović Mikica kaže da ne zna da li će deveta umetnost nestati jer nije upoznat sa statistikom prodaje i dodaje da je svakoj izdavačkoj kući cilj da zaradi:

- Na sreću, iščezavanje u inostranstvu nije slučaj - strip ima svoje mesto bez obzira na digitalnu revoluciju.

Ukoliko na pretraživaču ukucate reč „strip“ otvoriće vam se preko milion linkova. Istražujući blogove, izjave, komentare i slično, možete pronaći razne predloge, mišljenja i komentare u vezi sa očuvanjem stripa. Neki kritikuju vladu, neki ministarstvo, društvo, digitalni svet, televiziju...

Studentkinja francuskog jezika Vira Kiš kritikuje samu sebe:

- Ja ću biti jedna od krivaca koji su zaslužni za gašenje stripa kao štampanog medija, ukoliko dođe do toga. Ona je takođe dodala da ne zna šta bi moglo da se preduzme povodom tog pitanja, ali je sigurna da bi bilo korisno naučiti decu da čitaju:

- Možda bismo mogli decu da naučimo da više čitaju knjige, novine, a da manje vremena provode pred kompjuterom- rekla je ona.

Crtač stripa nije imao komentar, jer kaže da se on tom temom ne bavi, dok je kolekcionar Đurađ Stefanović ubeđen da su svi podjednako krivi:

- Krivi smo svi! Sve kreće od države, ideologije onih glavnih, to dolazi do medija, pa do porodica. Porodice svoje (ne)znanje prenose na decu, deca prenose na njihovu decu i tako ukrug-istakao je kolekcionar. On smatra da, ukoliko narod odluči da želi da zna više o stripu, mediji će obratiti pažnju na njega, a samim tim će i „oni sa vlasti“ shvatiti u šta treba da ulažu novac.

Da strip nije najčitaniji medij pokazuju i podaci dobijeni u anketi koja je sprovedena sa građanima Novog Sada različite starosne dobi. Ukupno 12 odsto ukupnog broja ispitanih odgovorilo je da čita stripove.

Nema komentara

Napišite komentar