Novosadski bridžisti najbolji u Srbiji

autor: Milana Nikolić 0

Malo je poznato da bridž, jedna od najpoznatijih kartaških igara na svetu, pored toga što služi za igru i razonodu, spada u intelektualni sport. Iako u Srbiji takmičarski bridž postoji već 30 godina on je još uvek u povoju. 

Nedavno održano Univerzitetsko prvenstvo u bridžu okupilo je svega četiri tima. Član pobedničkog tima iz Novog Sada Vuk Trnavac kaže da je ovo peto i do sada najuspešnije prvenstvo.

– Nažalost, nemamo dovoljno članova kako bismo napravili pravo takmičenje, uglavnom učestvuje tri do četiri tima. Ove godine učestvovalo je četiri tima - dva iz Novog Sada, jedan iz Beograda i jedan mešani tim koji su formirali dva momka iz sela Stragari sa takmičarima iz Novog Sada - kaže Trnavac i komentariše da razlog za manjak učesnika na bridž takmičenjima nije nezainteresovanost već neupućenost mladih u ovaj sport.

,,Kraljica svih igara sa kartama” kako ga je nazvao Bil Gejts, bridž je igra za četiri igrača, koji su podeljeni u parove. Komunikacija između partnera jedna je od ključnih stvari u bridžu i upravo odatle potiče naziv igre (na engleskom ,,bridge” znači most). Faktor sreće je u ovoj igri eliminisan zato što igrači dobijaju iste karte, pa rezultat zavisi isključivo od saradnje i komunikacije sa partnerom. Među bridžistima čak kruži interna šala da je teže naći partnera u bridžu nego bračnog partnera.

Za ovu igru vežu se mnoge predrasude, kao na primer da je ona rezervisana samo za ,,gospodu iz visokog društva” i ,,engleske bakice”. Ovakav status bridž je imao sve do početka 20. veka, kada je postao takmičarski sport i zanimacija miliona mladih širom sveta

Pričajući o svom prvom susretu sa bridžom, Vuk kaže da je oduvek voleo da se karta sa starijim ljudima, a bridž je počeo da igra u drugom razredu gimnazije.

– Jednog dana sam sasvim slučajno video u novinama da se organizuje kurs bridža pa sam se prijavio. Od tada ima već pet godina i jako sam puno napredovao za ovo vreme – kaže ponosno ovaj mladi bridžista i napominje da je za takmičarski bridž poželjno što ranije početi sa treninzima, ali da nikako ne postoje granice kada su godine u pitanju.

Smatra se da bridž spada u red najviših misaonih igara. On podstiče logičko rasuđivanje i zaključivanje, poboljšava pamćenje i veštine komunikacije. Nakon preporuke UNESKO-a da se bridž uvede u obrazovne institucije, od osnovnih škola pa do univerziteta, ova igra je doživela procvat među omladinom. U zemljama poput Poljske, Švedske i Kine postoje akademije za bridž, a u Francuskoj, u kojoj bridž ima posebno mesto, jedna takva akademija prerasla je u Bridž univerzitet.  

Na mnogim evropskim i svetskim univerzitetima bridž je uveden kao redovan ili izborni predmet. U Hrvatskoj je on jedan od izbornih predmeta kako u školama tako i na nekim fakultetima. Prema Vukovim rečima situacija u Srbiji je daleko od sjajne iako imamo odličan takmičarski potencijal.

– Postoje planovi da se napiše knjiga i da se bridž uvede kao fakultativni program u školama, a kasnije i na univerzitetima. Za sad postoje samo sekcije bridža u gimnazijama ,,Svetozar Marković“ i ,,Jovan Jovanović Zmaj” kaže Trnavac i dodaje da u Novom Sadu ima kvalitetnih igrača, ali da je potrebna podrška države i promocija ovog sporta među studentima.

U Srbiji postoji oko 20 bridž klubova, ali nijedan klub nema svoje prostorije. Vuk u šali kaže da za razliku od Francuske, čiji Bridž savez ima celu zgradu, kod nas on deli kancelariju sa dizačima tegova. Još jedan od problema je i finansiranje odlaska na takmičenja jer uprkos dobrim rezultatima ne dobijaju pare od države pa su prinuđeni da traže sponzore.

– Zahvaljujući uspehu iz 2012. godine iz Remsa, ove godine ćemo drugi put ići na Juniorsko prvenstvo u Pariz, gde smo pozvani i plaćeni su nam svi troškovi. Postoji mogućnost da idemo i na Evropsko timsko juniorsko prvenstvo u Norveškoj, ali sve zavisi od finansija – kaže Trnavac.

Uprkos tome što je proces nabavljanja sredstava za odlazak na takmičenje mučan, svako novo iskustvo je dragoceno, smatra Vuk, jer je igrajući bridž proputovao pola Evrope i upoznao nove ljude sa kojima je i dalje u kontaktu. I zaista, bridžisti kažu da, ukoliko igrate ovu igru, deo ste jedne velike familije, pa ako bilo gde u svetu uđete u bridž klub – bićete uvek toplo dočekani.

 

Nema komentara

Napišite komentar