Najbolje knjige u 2015. godini

autor: Teodora Ćurčić 0

Decembar je najpogodniji period za retrospektivu. Šta smo postigli, koje poraze prebrodili? Takođe, u decembru brojni dobijaju priliku da postanu najbolji – sportisti, filmovi, pesme, itd. Tako i sajt i društvena mreža Goodreads već šest godina dozvoljava svojim čitaocima da odaberu najbolju knjigu iz tekuće godine u 20 kategorija.

Izvor: goodreads.com

Kompanija Goodreads je u vlasništvu Amazona, i preko ovog sajta korisnici mogu da označavaju i ocenjuju knjige koje su pročitali, a na osnovu ovoga, sajt im nudi predloge za dalje čitanje. Krajem novembra korisnici ovog sajta mogu sami da predlažu najbolje knjige, ali i da za njih glasaju. Iz svake od 20 kategorija bira se najbolja knjiga, čiji je sadržaj, kao i informacije o autoru, već dostupan na sajtu. Kategorije su se u prethodnih šest godina neznatno menjale, a neke od trenutno zastupljenih su fikcija, romansa, komedija, horor, stripovi, knjige naučne fantastike, kuvari, slikovnice itd.

Goodreads je pokrenut 2007. godine i danas broji više od 30 miliona članova i preko 900 miliona knjiga. S ponosom se ističe da je nagrada koju dodeljuje “jedina veća književna nagrada koju dodeljuju isključivo čitaoci”. Sajt funkcioniše i kao društvena mreža, pošto je moguće dodavati prijatelje i pregledati koje knjige oni trenutno čitaju, ili videti ocene knjiga koje su prethodno pročitali.

Spisak nagrađenih knjiga za 2015. godinu možete pronaći na sledećem linku https://www.goodreads.com/choiceawards/best-books-2015 . Da li ste pročitali neku od 20 najboljih?

Nema komentara

Napišite komentar