„Promising young woman“ kao veliki šamar romantičnim komedijama

autor: Tatjana Buha 0

Navikli smo da u žanru krimi drama obično gledamo radnje koje polaze od korjena problema, razvoja života žrtve koja je dovedena u situaciju u kojoj trenutno jeste, ali „Promising young woman“ je film koji na samom početku daje do znanja da je u pitanju osveta koja treba da se desi. 

Prema stranim medijima, „Promising young women“ ili djevojka koja obećava je bila parafraza za silovatelje. Kako to da neko savršene karijere, statusa i profesije ima mrlju poput silovanja? Rediteljka ovog osvetničkog filma je Emerald Fenel, poznatija po drugoj sezoni popualrne serije „Killing Eve“. Djevojka koja obećava pokušava da proširi vidike o jako ozbiljnoj temi, ali na specifičan način. Maloljetničko zlostavljanje jako je ozbiljna tema današnjice, a u filmu je dočarana američkim crnim humorom. Glavna glumica Keri Muligen ovom ulogom iznenadila je publiku svojim performansima više puta u toku filma.

Usled poslednje faze u klubovima, uz prilično erotizovanu muziku i đuskanje u klubu, prikazuje se Keri kao tridesetogodišnja Kasandra, koja je napustila studije medicine, radi u kafeteriji i živi sa roditeljima. Naizgled toliko pijana da nema snage da ode kući, Kasandra zapravo, potpuno trijezna, čeka da vidi kako će se muški dio kluba ponijeti prema takvoj djevojci. Uvijek se u njenim noćnim provodima našao neko ko bi iskoristio pijanu djevojku i odveo je kući, ali tu nastupa Kasandra koja im daje do znanja da je zapravo potpuno trijezna i da to što bi oni htjeli, ona ni u jednom momentu nije odobrila.

Kasandra se ne sveti takvim tipovima, već ih suočava sa istinom, odnosno sa tim kakvi su oni zapravo. Uplaši ih i objasni im koliko rade pogrešnu stvar, jer kada djevojci priđeš u takvom stanju u klubu sa pozivom u stan, slijedi scenario svima dobro poznat, uz čašu nekog pića i po koji kompliment. Takvi momci dodatno i opravdavaju sebe kako spašavaju pijane djevojke na taj način, jer ko zna šta bi bilo sa njima u klubu da nije naletio takav jedan „anđeo čuvar“ koji tako zapravo samo pravda svoju korist.

Razlog Kasandrine osvete jeste loše iskustvo njene prijateljice sa fakulteta koja je silovana, ali joj niko nije vjerovao, nakon čega se ubila. Kasandra je ostala utučena jer nikako nije mogla da spasi svoju prijateljicu, pa se tješi osvetom koju sprema muškoj populaciji u noćnim klubovima. Ona od stare poznanice, opet na svoj način, izvlači spisak ljudi koji su učestvovali u zlostavljanju njene prijateljice i svima im sprema žestoku osvetu. Kroz ove osvete, propratna priča je početak Kasandrinog ljubavnog života u koji se jako teško upustila baš zbog „tipova koji hoće da pomognu“ iz noćnih klubova. 

Osvetničke ideje Kasandra ne razvija tako da bi posle njih morala da odgovara pred zakonom. Najgora osveta za nju, reklo bi se, jeste kada nekome uđeš u mozak. Tu nestaje mir i spokoj, što se i njoj desilo, te je jedan događaj proganja godinama. Najzanimljiviji dio jeste rasplet i osveta koja se ipak desila, servirana na „Kasandrin način“, ali ne i sa srećnim krajem, kao što bi se očekivalo da je u pitanju romantična komedija.

Keri je ovom ulogom vjerovatno dodatno napredovala u svojoj karijeri, a kako mediji navode, šanse za Oskara su velike. Ovom ulogom najviše je osvojila publiku glumom u glumi i velikoj posvećenosti formiranja emotivno rastrojenog Kasandrinog lika. 

Nema komentara

Napišite komentar