Kad se ugase reflektori

autor: Marko Apostolović 0

Nakon svake dodele Oskara, Holivud dobije pregršt negativnih kritika, te ni ova godina nije bila izuzetak. Uzrok tome su politizacija i favorizovanje filmova o aktuelnim političkim i socijalnim problemima, dok se umetnički dojam stavlja u drugi plan.

Photo: brandsynario.com

Negativni komentari nastali su čim je izašla lista nominacija, gde je Marvelov Crni panter (Black Panther) Rajana Kuglera nominovan za film godine. Deo nezadovoljne publike smatra da se za prestižnu nagradu takmiči zbog toga što se radi o Afroamerikancima, dok drugi misle da je ovo odgovor Holivuda na kritike da uvek zapostavlja filmove o superherojima.

Bez obzira na komentare da je manje kvalitetan u odnosu na druge filmove, Crni panter nominovan je u sedam kategorija od kojih je osvojio tri –  za dizajn, kostimografiju i najbolje komponovanu muziku.

Što se tiče tematike, Kuglerov film nije usamljeni primer, jer su za prestižnu nagradu nominovani i Blackkklansman režisera Spajka Lija o afroameričkom policajcu koji sa partnerom infiltrira Kju kluks klan i Zelena knjiga (Green Book) Pitera Farelija o šoferu afroameričkog muzičara.

Drugi kriterijum za osvajanje Oskara za film godine jesu biografski filmovi kojih je bilo pet: Boemska rapsodija Brajana Signera o Frediju Merkjuriju, Miljenica (The Favourite) Jorgosa Lantimosa o britanskoj kraljici Ani tokom Rata za špansko nasledstvo, Čovek iz senke (Vice) režisera Adama Mekeja o Diku Čejniju i dva pomenuta filma.

Filmovi Roma Alfonsa Kuarona i treći rimejk filma A Star Is Born reditelja i glumca Bredlija Kupera jedini su nominovani koji ne pripadaju nijednoj od ove dve kategorije.

Zlatnu statuu osvojio je film koji je zadovoljio oba navedena kriterijuma – Green Book, na veliko negodovanje Spajka Lija, čiji je komentar bio: “Žiri je doneo pogrešnu odluku.”

Photo: AP

Dodao je i da, svaki put kada neko nekog vozi, on zaostane za njima, aludirajući na dodelu Oskara 1990. godine kada je film Vozeći gospođicu Dejzi (Driving Miss Daisy) osvojio nagradu za scenario u konkurenciji sa njegovim prvencem Uradi pravu stvar (Do the Right Thing). Ipak, šezdesetjednogodišnji režiser nije izašao praznih ruku, osvojivši nagradu u kategoriji za adaptaciju scenarija.

Brojčani pobednik bio je film o pevaču Kvina sa četiri nagrade – montaža, dve nagrade za zvuk i Oskar za najbolju mušku ulogu koji je pripao Ramiju Maleku.

Za njim, sa tri statue, slede film godine koji, pored te nagrade, pobeđuje u kategorijama za originalni scenario i sporednu mušku ulogu (Maršala Ali), Crni Panter i favorit svih filmofila, Netfliksova Roma, nagrađena za režiju i fotografiju, kao i za najbolji film na stranom jeziku. 

Ejmi Adams šesti put napušta salu za dodelu bez nagrade, ove godine izgubivši u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu u konkurenciji sa Ređinom King, koja Oskar osvaja za još jednu dramu o afroamerikancima, If Beale Street Could Talk. Za glavnu žensku ulogu u filmu Favourit nagradu je osvojila Olivija Kolman. 

Za vizuelne efekte nagrađen je već zaboravljeni film o Nilu Armstrongu, Prvi čovek režisera Demijen Šazela, a jedini Oskar za film Bredlija Kupera osvaja njegova koleginica, pevačica Lejdi Gaga za najbolju pesmu. 

Oskar za najbolji animirani film dobio je film Spider-Man: Into the Spider-Verse, koji je krajem godine uspeo da izgura kadar po kadar crtać Vesa Andersona Ostrvo pasa (Isle of Dogs).

Za najbolji dokumentarac izabran je film Free Solo, o prvom čoveku koji se bez opreme popeo na najviši vrh Nacionalnog parka Josemiti.

Nema komentara

Napišite komentar