Južni vetar 2: Ubrzanje – sukob ruralnog i urbanog

autor: Danica Gaćinović 0

„Južni vetar 2: Ubrzanje” je kriminalistički film koji je premijerno prikazan 19. jula 2021. godine na Filmskom festivalu u Puli. Režiju potpisuje Miloš Avramović, koji je zajedno sa Petrom Mihajlovićem pisao scenario.


Izvor: cineplexxpalas.ba

Prvi Južni vetar iz 2018. godine privukao je veliku pažnju, te je bilo jasno da se na priču o Petru Marašu kog tumači Miloš Biković neće staviti tačka. Premda nastavci u srpskoj kinematografiji nisu česti, početkom prošle godine imali smo priliku da pratimo istoimenu seriju, a glavni lik bio je sve bliže vrhu kriminalne lestvice.

Ubrzanje je nastavak onoga što smo do sada mogli da vidimo, najnovije poglavlje složene i razgranate priče. Filmska ekipa ponudila je gledaocima nešto novo što do sada nije viđeno u okviru ovog serijala. Ulice Beograda zamenili su autoputevi, a centar radnje smešten je u ruralne delove Bugarske, daleko od gradske buke. Petar Maraš je umesto kradljivca automobila sada mnogo važnija figura. On je deo države i čovek koji radi za one koji upravljaju iz senke. Svaki pogrešan korak može skupo da košta, ne samo njega već i njegove najbliže.

Pored Petra Maraša (Miloš Biković) i njegovog čoveka od poverenja Baće (Miodrag Radonjić), ovoga puta bitnu ulogu igra Luka Grbić, kao mali Maraš, što smo imali prilike da vidimo i na posteru za Ubrzanje. Nezadovoljan životom u senci svog brata, želi da se dokaže u kriminalnom svetu. Prvim korakom ka tom putu, odlaskom u Bugarsku, zapašće u nevolju i postati plen tamošnjih kriminalaca. Nakon što se dvojac uputi u potragu za kidnapovanim Nenadom, prelaskom preko granice, počinje ubrzanje. Red akcije, brzih auta i humora zajedno podsećaju na američke krimi i akcione filmove.

Važnije uloge, pored Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića tumače Aleksandar Berček (Crveni) i Predrag Miki Manojlović (Car), a tu su i bugarski glumci poput Zaharija Baharova i Marijana Valeva. Sofija koju tumači Jovana Stojiljković dobila je znatno veći prostor i važniju ulogu u odnosu na dosadašnja pojavljivanja.

Cliffhanger završnica Ubrzanja jasan je znak da priča još uvek nije zaokružena i da se avanture Petra Maraša nisu završile, te ga pre možemo posmatrati kao deo serijala, a onda kao samostalni film.

Nema komentara

Napišite komentar