Filmski front zakuvao film u Novom Sadu

autor: Stefan Kosanović 0

Sedamnaesti po redu festival kratkometražnog filma, Filmski front, održan je od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. U četiri dana prikazano je preko stotinu filmova u pet selekcija: Međunarodna, Srbija/region, Dokufront, Hororfront i Frontić. Pobednika u Srbija/region selekciji birao je tročlani žiri koji se sastoji od rediteljke Ivane Todorović, dramaturškinje Katarine Todorović i montažerke Aleksandre Milovanović, dok je u Međunarodnoj selekciji najbolji film birala publika.

Photo: Facebook

Direktorka festivala Filmski front Nina Latinović kaže da je prezadovoljna odzivom publike i da svake godine dolazi sve više ljudi, te da razmislja o odabiru druge lokacije u narednim godinama.
– Kulturni centar volim i ovde smo već godinama, a oni nam izlaze u susret sa svim što nam daju kako bi ovaj festival uspeo, nego nekako svaki put vidimo da imamo i više publike nego što sama sala prima, ali uvek je tu i dodatni prateći program, tako da gledamo da resporedimo sve. 

Na kokrus je pristiglo preko 1000 filmova koje je selektor Filip Markovinović trebao da pogleda i odabere 70 najboljih koji će ući u takmičarski deo festivala. U Srbija/region selekciji najviše filmova bilo je iz Srbije i Hrvatske, dok je u Međunarodnoj bilo predstavnika iz 22 države.

Latinović je za Univerzitetski odjek rekla i da pimećuje napredak u domaćoj kinematografiji.
– Pre nekoliko godina sam videla da je publiku možda više zanimala Međunarodna selekcija, a sada vidim da je publika i sama uvidela da Srbija/region selekcija ni malo ne zastaje i da možemo da se apsolutno poredimo. Vidimo da ljudi vole da vide šta se to dešava ovde i šta se dešava u regionu i da su to nekako teme koje su našoj publici bliže i uopšte su im bliže same te priče.

Photo: Facebook

Žiri je ove godine doneo jednoglasnu odluku, a kao pobednik Srbija/region selekcije izabran je film Jesenji valcer reditelja Ognjena Petkovića. U Međunarodnoj selekciji nagradu publike dobio je film iz Indije Nanosophobia reditelja Rakeša Sejna. Pored glavnih nagrada, dodeljeno je i nekoliko priznanja. Najbolja glumica je Milica Šćepanović ulogom u filmu Praskozorje, najbolja montaža pripala je Milini Trišić za film Neputovanja, za najbolju kameru nagradu je primio Aleksa Borković za film Bambilend, a priznanje za najbolja režiju otišlo je u ruke Nikole Stojanovića, autora filma Mi smo videli leto.

Direktorica festivala Nina Latinović jedva čeka oktobar sledeće godine u kojem će festival doživeti svoje punoletstvo.
– Očekujemo veću finansijsku podršku da bismo mogli da ugostimo i same autore svih dana ovog festivala i da bismo mogli da proširimo kapacitete, jer vidimo da publika želi da gleda kratak metar i da ih Filmski front zaista zanima.

Nema komentara

Napišite komentar