Čuvari galaksije (Guardians of the galaxy) 2014

autor: Nebojša Radaković 0

„Čuvari galaksije“ reditelja Džejmsa Gana (James Gunn) za sada su ubedljivo najveći bioskopski hit godine, a ovu titulu će možda ugroziti jedino „Igre gladi: Sjaj slobode“ (Hunger games: Mockingjay - Part 1). 

foto: patheos.com

Pored neverovatnog učinka na svetskim bioskopskim blagajnama ovaj film dobija najbolje ocene, kako od publike tako i od kritičara, što dovodi do zaključka da je u pitanju zaista posebno i kvalitetno delo. Ipak, svojski sam se potrudio da ove informacije ostavim po strani i da gledanju filma pristupim neutralno i bez očekivanja.

Najkraće rečeno, u pitanju je odličan film za relaksaciju, jer ni u jednom trenutku ne iziskuje trenutak koncentracije. Iako je dinamika filma odlična, sama zanimljivost radnje i kvalitet humora nisu dovoljni da ostave jači utisak od toga da je u pitanju prosečan film. Taj prosečan film jeste, poput lika koji tumači Zoi Saldana (Zoe Saldana), spektakularno našminkan, što odličnim efektima, što samom neobičnošću likova, čak i po standardima Marvelovih stripova. Međutim, sve to nije dovoljno da impresionira ili da vas zakuca u bioskopsko sedište u napetosti makar i na trenutak. Utisak je da film možete pauzirati i nastaviti da ga gledate neki drugi dan, nedelju ili čak i mesec. 

foto: ihueagleeye.com

Kasting je, sa druge strane, odlično sproveden. Nedokazana i polupoznata imena koja su odlično obavila svoj posao i par velikih renomiranih glumaca u manjim ulogama veoma je fina i sveža taktika. Cela ekipa glavnih uloga je obavila korektan posao, a Krisa Prata (Chris Pratt) i Dejva Bautistu (Dave Bautista) naročito treba pohvaliti zbog njihove posvećenosti ulozi. U Pratovom slučaju u pitanju je fizička priprema uloge, a u Bautistinom glumačka priprema uloge koja je, iako nezahtevna za školovanog glumca, predstavljala priličan izazov za nekoga ko je po zanimanju američki rvač.

Muzika je takođe veliki plus, ne samo zbog samog kvaliteta već i zbog činjenice da je znatan faktor u gradnji Pratovog lika Pitera Kvila (Peter Quill). „Vokmen“ zbog kojeg je u stanju da rizikuje život predstavlja delić doma - planete Zemlje, kao i uspomenu na Piterovu majku. Zanimljiva je činjenica da je nakon premijere oficijalna muzika iz filma zasela na prvo mesto najprodavanijih albuma na svetskim top-listama.

Nakon svega, treba napomenuti da ovaj film ni u jednom trenutku i ne pokušava da bude napeti triler ili bilo šta osim lagane zabave, što jeste za pohvalu, ali odsustvo klimaktičnosti zbog predvidivosti čak i u scenama koje bi klimaktične morale da budu ne može da se kompenzuje solidnim humorom i lepim efektima. Sve u svemu, „Čuvari galaksije“ su svetlosnim godinama daleko od lošeg filma, ali su približno jednako daleko i od filma koji je u celini vrhunski.

 

72/100

Nema komentara

Napišite komentar