Nagradni konkurs „Spasimo putopis“

autor: Klub putnika/ M.S. 0

Klub putnika raspisao je regionalni književni konkurs u cilju očuvanja putopisne forme, a rok za predaju radova je 15. februar.

Photo: Lazar Pašćanović

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u bukvalnom smislu, tehnološki višak.

– Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Oboleo je od podmukle, smrtonosne bolesti: dosadan je. Vreme je da mu pomognemo – navodi se u pozivu.

Za konkurs postoje dve smernice: da bude drugačije i da ima autorski pečat. Putovanje je najširi okvir, izgovor za stvaranje, polazna tačka za pričanje priče. Traže se putopisi koji su drugačiji, smeli, eksperimentalni; koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju ili strip.

Svaki autor može poslati najviše tri rada, neograničene dužine. Prednost imaju oni koji su nastali radi ovog konkursa, te se učesnici mole da naznače ukoliko je putopis ranije objavljivan. Može biti upotpunjen fotografijama, ali one neće biti ocenjivane.

Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika, koji zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto. Prva nagrada iznosi 200 evra, druga 100, a treća 50. Svi radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni na sajtu Kluba putnika, a postoji mogućnost da najbolji budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Slanjem svojih radova na konkurs dajete pravo Klubu putnika da ih objavi na sajtu i u potencijalnim štampanim publikacijama, isključivo u neprofitne svrhe.

Radovi se šalju na adresu [email protected], u poruci naslovljenoj "Konkurs 2019". Rezultati će biti objavljeni u roku od mesec dana po zatvaranju konkursa na OVOM sajtu.

Nema komentara

Napišite komentar