Konkurs za Reviju kratkometražnog filma

autor: Tijana Sotirov 0

Pozivaju se mladi autori i autorke da svoja kratkometražna ostvarenja pošalju na konkurs za Reviju festivala „Bečej noću“, najkasnije do 25. maja. Selekcija će biti objavljena do 4. juna, a pobednik će dobiti i novčanu nagradu.

U okviru festivala ,,Bečej noću’’, koji počinje 14. juna, biće održana Revija kratkometražnog filma na kojoj će biti prikazano do deset filmova. Ovaj događaj je od prošle godine sastavni deo festivala u okviru kojeg se, pored velikih koncerata rokenrol bendova (ali i rege, pank i ska sastava), organizuje i međunarodna likovna kolonija i drugi prateći sadržaji.

Na Reviji kratkometražnog filma mogu da učestvuju filmski autori iz Srbije, studenti, amateri i svi oni koji žele da se oprobaju u stvaranju sedme umetnosti. Prema rečima direktora Gradskog pozorišta i organizatora festivala Zdravka Petrovića, vodeća ideja je da se okupi što veći broj mladih umetnika, ali na taj način da i oni aktivno učestvuju u festivalu.

– Naša želja je da na ovakvom festivalu okupimo umetnike iz Srbije i regiona i da jedni drugima budemo podrška – da gledamo kvalitetna umetnička ostvarenja,  filmska, likovna i muzička, i da sa umetnicima iz različitih sredina razmenimo ideje o budućim programima festivala – rekao je Zdravko Petrović za Odjek.

Za Reviju će biti selektovano do 10 filmova, a u obzir dolaze svi krakometražni igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju do 30 minuta, a snimljeni u perodu od 2017. do 2019. godine. 

Selektorka Sonja Petrović, pozorišna i filmska rediteljka, rekla je da će se potruditi da u selekciju budu uvršteni oni filmovi koji predstavljaju novu generaciju filmskih umetnika i koji nisu pali u klopku forme, već sadržaja.

– Kratkometražni filmovi u Srbiji su najčešće vezani za period učenja o filmu, zbog čega su nezaobilazni korak pre dugog metra, čemu svi manje ili više teže. Nastojaću da u selekciju budu uvršteni filmovi koji su hrabri tematski, ali i u izražaju. Na moj sud neće uticati nivo produkcije, nego količina nadražaja  koji prelazi ,,rampu”.  Snimati film je jedan veliki podvig, zato treba podržati mlade filmske autore koji su pošli na ovaj težak put – rekla je selektorka i dodala da teži ka tome da nagrada ode u ruke nekome ko će je iskoristiti za lično usavršavanje.

Revija kratkometražnog filma biće održana prve večeri Festivala, 14. juna, a pobednika očekuje i novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara.

Filmove slati na adresu [email protected] putem uobičajenih servisa (WeTransfer, SendSpace, Google Drive…) ili linkove (Youtube ili Vimeo linkovi u visokoj rezoluciji). Uz prijavu potrebno je priložiti i podatke o autorskom timu i kratak sinopsis.

Dodatne informacije mogu se dobiti na: [email protected] ili 062 282 062.

Nema komentara

Napišite komentar