Teodora Bikicki: „Šta ćemo to ugledati, kada nas šetnja dovede na kraj šume?“

autor: Vedrana Todorović 0

Vekovima unazad slikari su prenosili emocije i doživljaje svojim umetničkim delima i ostavljali prostora publici da istražuje motive i interpetira ta dela, stvarajući posebnu vezu između umetnika i posmatrača. Vođena istim ciljem, slikarka Teodora Bikicki stvorila je ciklus slika pod nazivom „Šuma“ koji je dostupan publici u galeriji Forma Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). Izložba će biti dostupna za posetioce u periodu od 5. do 24. decembra.
Teodora Bikicki diplomirala je 2019. godine slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vlada Rančića, a potom 2022. završila master studije na istom odseku. Vremenom je usavršavala svoj rad na polju grafičkog dizajna, a 2020. godine uvodi tenhiku mozaik u svoje stvarlaštvo. Od prošle godine članica je Udruženja umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine.

Foto: Tamara Bikicki

Šta Vam je bila inspiracija prilikom stvaranja ciklusa slika „Šuma“?

Inspiracija za ciklus radova „Šuma“ je višeslojna, potekla od mog ličnog doživljaja šume, kao ambijenta u kom sam prilikom svakog boravka ponela različite utiske i emocije. Početna ideja je bila da prenesem na platno, materijalizujem svoje utiske, koji se nisu svodili samo na vizuelne, već na celokupan spektar osećanja koja se rađaju u takvom ambijentu. Kasnije sam razvijala  ideju da u likovnom smislu kroz stilizovan, čak i apstraktan prikaz dočaram ono nematerijalno u toj priči i prevedem ga na jezik likovnosti kroz sliku. Divljina šume i spontanost kojom šuma raste sa svojim stablima, grmovima i stanovnicima čini je pomalo mističnom, nekad i zastrašujućom, punom čarolija koje priroda nudi. Nema mnogo neba u gustoj šumi. Taj utisak koji se stiče u šetnji kroz šumu nameće i misao: Gde je, zapravo kraj šume? Gde je ta ivica koja deli prostor šume od ostatka sveta, da li je ona samo jedna staza, proplanak ili potok? Šta ćemo to ugledati, kada nas šetnja dovede na kraj šume?

Recite nam nešto više o tehnici koju ste koristili prilikom stvaranja slika i kako ste se opredelili za akril na platnu?

Tehnika akril na platnu je bila moj izbor zbog intenzivnih pigmenata i palete koju omogućava i koja mi je, po sopstvenom senzibilitetu, bila potrebna da izrazim svu dinamiku i ritam u kompozicijama svojih motiva.

Deo ideje je i to što takve kompozicije mogu da se prevode u druge likovne forme, a da ne izgube na likovnosti, već naprotiv, dobiju neke nove dimenzije. To znači da slike prevedene u digitalnu formu, a takođe i u grafičku mogu dobiti dimenziju primenjivosti i postati ilustracije, dekorativne slike, plakati...

Kako se kroz godine Vaš stil razvijao tokom školovanja na Akademiji umetnosti, od osnovnih do master studija?

Tokom studija sam pretežno radila po studijskim programima Akademije umetnosti, ali i neka svoja mala istraživanja u likovnosti, koja su obuhvatala različite teme i tehnike. Želela sam da probam da se izrazim u raznim likovnim tehnikama u cilju sagledavanja i otkrivanja za koju imam najviše afiniteta.

Usavršili ste se u oblasti grafičkog dizajna 2019. godine. U kolikoj meri se to odrazilo na Vaš slikarski rad?

Rad u grafičkom dizajnu mi je svakako proširio vidike u estetici i načinu likovne percepcije. To je posebna oblast koja ima svoje likovne elemente i načine kreiranja i zahteva poznavanje više programa za vektorsku i rastersku grafiku, koje sam u tom period savladala. Svakako mi je veoma zanimljiv rad u grafičkom dizajnu i priroda takvog likovnog izražavanja, jer prati savremene tokove, tehnike korišćenja i stilove izražavanja.

Foto: Privatna arhiva sagovornice

Godinu kasnije uvodite mozaik kao tehniku u svoje stvaralaštvo. Kako ste došli na tu ideju i šta Vas je navelo da krenete tim putem?

Radoznalost je ta koja me je podstakla da se oprobam u tehnici mozaika. To je veoma stara likovna tehnika koja danas pronalazi potpuno savremen način svog postojanja i izraza. Veoma je zanimljiva jer dozvoljava širok opus prikaza od čisto slikarskog do stilizovanog, kao u grafičkom dizajnu. Mozaik je zahtevna tehnika sa specifičnom tehnologijom izrade koja takođe dozvoljava mnogo novih izraza.

Kako Vam članstvo u Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) pruža podršku kao umetnici i da li ste nailazi na prepreke tokom svoje karijere?

Članstvo u UPIDIV-u je za mene veoma značajno i pruža mi priliku da radim i izlažem u krugu kolega iz različitih likovnih oblasti kao i priliku da se upoznam sa njihovim radom. Takoe je značajno što nam pruža mogućnost da svoj rad prikažemo kroz redovne izložbe našeg Udruženja.

Kakvu reakciju publike očekujete povodom izložbe?

Nadam se da sam uspela da prenesem na publiku-posmatrača deo svojih doživljaja, utisaka i emocija koje sam doživela motivisana šumom kao ambijentom. Raduje me ako je moj likovni izraz naišao na pozitivan odjek.

Foto: Privatna arhiva sagovornice

 

Nema komentara

Napišite komentar