„Ukradena deca Ukrajine“: Dokumentarna priča o odvedenima sa okupirane teritorije

autor: Marija Bulić i Milica Blagojević 0

Projekcija filma „Ukradena deca Ukrajine“ održana je u petak, 23. februara, uoči druge godišnjice od početka ruske agresije na Ukrajinu, u EU info centru Beograd. Događaj je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji i projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“.

Film jeste istraživačka priča dve francuske novinarke Manon Bašelo i Polin Čubar, a prati sudbinu više od 19.000 ukrajinske dece, nasilno odvedene u Rusiju. Objave na društvenoj mreži Telegram i izjave ruskih vlasti predstavile su njihovo odvođenje kao humanitarni čin u cilju skloništa od sukoba.

Foto: Milica Blagojević

Međutim, novinarke su dubokom analizom otkrile da su deca izložena rusifikaciji, data u hraniteljske porodice, pa čak i ponuđena na usvajanje. Ova akcija dovela je do optužbi protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Beloveod strane Međunarodnog krivičnog suda.

Za istraživanje su koristile onlajn metode poput programa za prepoznavanje lica, zatim pametnih mapa za satelitsko pretraživanje lokacija, dubinsko analiziranje materijala dostupnog na društvemim mrežama, uz detaljan pregled dece na ruskim sajtovima namenjenim za usvajanje.

„S obzirom na to da je u Rusiji teško bilo šta istraživati fizički, mi smo to uradile korišćenjem savremenih metoda. Da bismo rasvetlile čitav slučaj posebno smo pratile i analizirale rusku medijsku propagandu, kao i načine kojima su se koristili kako bi ukrajinsku decu prebacili u Rusiju“, istakle su autorke filma.

Autentičnosti priče doprinele su izjave jednog od roditelja čija su deca odvedena u Rusiju, kao i svedočenja pojedinih žrtava koje su uspele da se spasu. 

Događaju su prisustvovali i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, kao i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre. Oni su se složili da se radi o zločinu i aktivnom delovanju na urušavanju nezavisne zemlje.

„Projekcija je pokrenula izuzetno važno i društveno osetljivo pitanje o sudbini nezaštićene dece. Postoje brojni slučajevi koji svedoče o verodostojnosti priče, a spisak sa imenima naše odvedene dece predat je Moskvi“, rekao je ambasador Tolkač.

Foto: Milica Blagojević

Do sada je kući vraćeno nešto manje od 400 dece, dok su ostala raspoređena po kampovima, hraniteljskim porodicama i drugim ustanovama širom Rusije.

Film je titlovan na nekoliko evropskih jezika, dok je verzija na engleskom dostupna za gledanje na Jutjubu.

 

Nema komentara

Napišite komentar