Šta je STAV i zbog čega pojedini imaju različite stavove o njemu?

autor: Nina Jović i Milica Blagojević 0

STAV je neformalna studentska organizacija koja se bavi letargijom mladih, podizanjem njihove svesti u oblastima politike i drugih problema u društvu sa kojima se susreću mladi, ali i ostali građani i građanke. Simbolično je osnovan na dan Grada Novog Sada, 1. februara 2024. godine.

STAV trenutno broji oko devedeset članova I članica u okviru aktivističke mreže, koju će nastaviti da grade u narednom periodu, dok se u samom organizacionom timu nalazi desetoro aktivista i aktivistkinja.

Foto: Privatna arhiva STAV-a

Aktivista neformalne grupe STAV Branislav Đorđević ističe da je jedan od ciljeva buđenje kritičkog mišljenja mladih studenata, pre svega u Novom Sadu.

„Želimo da se oni pokrenu, da sami oforme svoje organizacije, dok nam je glavni cilj takođe sprečavanje izborne krađe u Novom Sadu na predstojećim izborima“, govori Đorđević. 

Iako grupa zvanično postoji tek nešto više od mesec dana, sama ideja, kako navodi aktivista STAV-a Lazar Dinić, nastala je posle izbora u decembru, kada su se svi zajedno našli na protestima ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

„Zajedno smo se vraćali kući sa protesta i shvatili da moramo nešto da učinimo za Novi Sad, zato što će uslediti lokalni izbori i u tom gradu, a ne želimo da se ponovi situacija iz Beograda“, rekao je Dinić.

Do sada su sproveli nekoliko različitih događaja, a prvi je bio projekcija filma „Pištaljka je jača od pendreka“ u „Omladinskom centru CK13“. Nakon toga održana je radionica za mlade, koji su se sami prijavljivali i diskutovali o demokratiji i medijskoj pismenosti, a potom i ekološka akcija čišćenja Železničkog parka.

Foto: Privatna arhva STAV-a

Međutim, nakon anketnog istraživanja o kvalitetu novosadske studentske menze, koje je pokazalo nezadovoljstvo ispitanika, usledilo je lepljenje plakata sa rezultatima ankete, koje je izazvalo reakcije.

„Imali smo nemili događaj sa pripadnicima vladajuće stranke koji su tada namerno poslali ometača da bi nam napravio štetu“, objašnjava aktivista Branislav Đorđević.

Tako je mirno lepljenje plakata prekinuto uzurpiranjem i sabotiranjem akcije od strane člana vodeće partije, koji je neformalnu grupu STAV provocirao, verbalno napadao i cepao im plakate.

Kako navodi aktivistkinja STAV-a Doroteja Antić neprijatnost je usledila i nakon upućivanja zahteva Studentskom centru Novi Sad, koji je zadužen za menzu, a od koga su tražili da preispita svoj rad.

„Tada smo im tražili da odgovore u roku od sedam dana i ponude potencijalna rešenja za sve probleme mapirane anketom. Odgovor koji smo dobili bio je krajnje neobjektivan i optuživački, sastavljen u cilju diskreditovanja rezultata za koje tvrde da su izmišljeni zarad prikupljanja političkih poena, iako je STAV nestranačko udruženje“, naglasila je Doroteja Antić.

Ona dodaje da su nakon svih optužbi odlučili da pokrenu i peticiju za poboljšanje uslova u menzi. Potpise skupljaju u fizičkom obliku, a planiraju da ih dostave Studentskom centru.

Foto: Privatna arhiva STAV-a

Predstojeći planovi STAV-a, pored predavanja peticije podrazumevaju i prateće događaje vezane za prethodne radionice i angažman sa učesnicima istih. Odlučni su da nastave sa radom na podizanju svesti mladih o postojećim problemima u društvu, koji su, kako iz STAV-a navode, povezani sa političkom situacijom.

Nema komentara

Napišite komentar