Solarijum najopasniji za mlade

autor: Jovana Radosavkić 0

Odlazak u solarijum jedan od je od glavnih uzroka za dobijanje raka kože. Preterana izloženost ultraljubičastom zračenju lampi naročito ugrožava kožu dece i mlađih osoba.

foto: news.jeebboo.com

U poslednjih deset godina  korišćenje solarijuma u Srbiji je sve popularnije. Bronzani ten je sve poželjniji, posebno među mlađim generacijama. Ipak, mnogi od njih nisu svesni koliko je on štetan za kožu. Kako stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije tvrde, česta upotreba solarijuma povećava mogućnost za dobijanje malignih bolesti i do 75 odsto. Dermatolog Dragan Veselinović to potvrđuje.

– Kvarcne lampe koje se koriste u solarijumu mogu da prouzrokuju mnoga oboljenja kao što su poremećaji DNK-a ili karcinom kože koji može da prouzrokuje i smrt. Još opasnije su za osobe sa svetlijom ili osetljivom kožom ili one koji imaju mnogo mladeža. Mladi nisu svesni kako to utiče na njihovu kožu jer se posledice ne moraju odmah videti. Međutim, nakon nekoliko godina one počinju da se ispoljavaju. Javljaju se bore, koža se isušuje i naglo stari.

Prvi solarijum napravljen je krajem prošlog veka. Zahvaljujući nagloj popularnosti danas postoji na desetine različitih vrsta pa tako pobornici mogu da izaberu da li žele solarijum sa slabijim lampama, turbo ili čokoladni, da li žele sedeći, stojeći ili ležeći. Vlasnica Ergo lajn salona Dragana Vukomanović  ima tri solarijuma i, kako tvrdi, retko kad ima slobodnih termina.

– Preko cele godine imam posla ali ’sezona’ kreće početkom aprila kada počnu proslave, mature i svadbe. Svakome uvek ukažem na pravilno korišćenje solarijuma i adekvatnu zaštitu kao što su naočare, kreme i preparati. Mislim da je sunčanje onda bezbedno. Na osnovu tena mušterije takođe mogu da preporučim minutažu. Devojke između 15 i 35 godina najčešće dolaze, ali u poslednje vreme ga koriste i momci.

Kvarcanje je najopasnije za maloletnike čije se telo i koža još uvek razvija. Iz tog razloga oko 20 država na svetu zakonom je zabranio odlazak maloletnika u solarijum. Kozmetičarki Ivani Simović najčešće mušterije su adolescenti. Ona naglašava da je solarijum ponekad bio uzrok različitim poremećajima i oboljenjima mladih.

– Često mi se javljaju srednjoškolci sa problemima kao što su naprasna pojava bubuljica, mitesera,  alergijskih reakcija i slično. Nakon tretmana shvatim da je solarijum razlog toga. Koža je kod pubertetlija najosetljivija i zbog toga bi ga oni trebali izbegavati.

Mladi, kojima se najviše zabranjuje veštačko sunčanje, ne razmišljaju preterano o štetnim dejstvima koje ono donosi i statistike pokazuju da svaka druga devojka i svaki šesti momak praktikuju odlazak u solarijum. 

Nema komentara

Napišite komentar