Protest "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu: Jedna roda ne čini proleće

autor: Aleksa Ćirić 0

U petak u 18 časova započeo je deveti po redu protest „Srbija protiv nasilja“. U Novom Sadu, ovaj put blokiran je autoput kod „Roda Mega“ šoping centra.

Foto: Aleksa Ćirić

Početak protesta okarakterisala su negodovanja vozača koji su dolazili iz oba pravca. U prvih pola sata okupilo se oko trideset vozila iz oba smera, automobila, teretnih vozila, kamiona gradske čistoće i dva putnička autobusa. Kako je vreme odmicalo, vozači su okrenuli svoje automobile i otišli u drugom pravcu, tako da su na drugoj polovini protesta bili samo okupljeni građani i vozači većih teretnih kamiona.

Nije bilo incidenata na ovom protestu, osim manjeg verbalnog sukoba između radara koji su regulisali protest i putnika vozila sa mađarskim diplomatskim registarskim oznakama. U toku protesta vozilo je došlo do okupljenih građana iz smera prema Kaću, i iz vozila su zahtevali da prođu jer su imali uključene blinkere. Kako prenosi list „Danas“, redarima koji su regulisali protest je iz vozila prećeno, ali i uprkos tome vozilu nije dopušteno da prođe te se ono posle izvesnog vremena okrenulo i otišlo u suprotnom smeru.

Foto: Aleksa Ćirić

Okupljenih građana je bilo najmanje od početka ovih protesta u Novom Sadu. Čuli su se komentari da im nije odgovaralo pomeranje protesta sa subote, kao što je to bilo prošle nedelje na petak. Druga stavka koja je uticala na broj okupljenih je lokacija. Deo autoputa koji je bio blokiran nalazi se na 7 kilometara od centra grada, više nego duplo veća udaljenost od centra u odnosu na lokacije protesta kako onog na raskrsnici Temerinske i Partizanske ulice, tako i onog na početku Mosta slobode.

Foto: Aleksa Ćirić

Ovo je takođe najkraći protest od početka njihovog održavanja u Novom Sadu. Počeo je u 18:00 časova i trajao je do 19:30, pola sata kraće od blokade istog autoputa kod Beograda. Nakon protesta svi okupljeni sklonili sa autoputa i uputili ka gradu.
Za razliku od prethodna dva protesta, ovog puta nije bilo muzičkog programa koji je karaterističan za ove proteste u Novom Sadu.

Foto: Aleksa Ćirić

Protesti „Srbija protiv nasilja“ održavaju se u više gradova u Srbiji već devetu nedelju za redom. Zahtevi su smena ministra Bratislava Gašića i direktora BIA-e, Aleksandra Vulina, kao i smene upravnih odbora RTS-a i REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama „Pink“ i „Hepi“ i gašenje tabloida koji promovišu nasilje.

Nema komentara

Napišite komentar