Protest: Kome smetaju mural i kural?

autor: Vesna Došen 0

Protest “Kome smetaju mural i kural?” održan je na platou između Trga Republike i Dunavske ulice, ispred zgrade sa koje je pre tri dana uklonjen mural svetski poznatog umetnika Remeda.

Naime, u četvrtak popodne prekrečen je mural “Jedina istina” francuskog umetnika Remeda. Bez ikakvog najavljivanja da će mural biti uklonjen, trojica radnika na čijim uniformama nije bilo naznačeno iza kog su preduzeća, prekrečila su mural koji je naslikan 2009 godine. Mural je predstavljao  veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu. Ko stoji iza ovog događaja i dalje je nejasno.

Ubrzo nakon prekrečavanja murala, na zidu su se tri puta zaredom pojavljivali “kurali”, grafit na kom je prikazan penis. Dva puta je bio prekrečen, ali “kural” koji se pojavio sinoć i dalje opstaje. Oko 150 građana odlučilo je da umesto na ručak, dođe u centar grada i upita nadležne koje odgovoran za uklanjanje murala.

Lazar Čovs iz pokreta ''Podrži RTV'' kazao je da mora da se insistira da se sazna ko je ovo uradio i zašto građani nisu ni na koji način obavešteni.

– Informacija koju su novinari dobili jeste da je grad nalogodavac.  Sigurni smo da ovo nije moglo da bude urađeno bez saglasnosti i inicijative nekog iz vrha, bilo da se radi o gradskom vrhu ili republičkom. Na nama je da insistiramo da se sazna ko je ovo uradio i zbog čega građani nisu ni konsultovani ni pitani – poručio je Čovs.

Nenad Jelovac iz udruženja New Point of Culture ukazao je na to da je za realizaciju ovako nečega neophodno minimalno tri dozvole kao i da nema nikakvih odgovora za ono što je urađeno. Dodao je da bi Novi Sad kao prestonica kulture trebalo da radi na svojoj umetnosti a ne da je na ovaj način narušava.

– Što se tiče ovog zida potrebno je bar tri dozvole da bi se ovo realizovalo. Prvo treba saglasnost grada koji bi trebalo sve to da dozvoli, pristup mehanizaciji koja bi ušla u centar grada, kao i dozvola zavoda za zaštitu spomenika koji je nadležan za ovaj zid i uži centar grada. Znamo neke dotične koji se nalaze iza nas u crvenoj zgradi iza spuštenih roletni (Vladičin dvor prim. aut.), kojima generalno smeta sve što je vezano za kulturu, počev od Zmajevih dečijih igara gde oni protestno zvone zvonima. Ubeđeni smo da u saradnji sa gradom ovako nešto i može da se realizuje. Grad je prestonica kulture, koji bi trebalo da pokaže svoju umetnost i kreativnost a ne da dobijemo ovakvo sivilo – zaključio je on.

Inicijativa da se mural ukloni pokrenuta je i 2012. Godine, međutim neuspešno jer su građani uspeli da se izbore da ostane netaknut. Pet godina kasnije, bez znanja građana, onima kojima je iz nepoznatog razloga mural smetao, ovaj put uspešno je uklonjen.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović naveo je da je ovo jedna od loših odluka koja je učinjena za grad i stanovnike Novog Sada, i dodao da povoda za ovakakve skupove ima na mnogim mestima u Novom Sadu.

– Ovakve skupove mogli bismo da imamo na raznima mestima u gradu, na raznim gradilištima, na raznim mestima gde se prave loše odluke, ovo je jedna od takvih. Kao i ovo ovde što se uradilo i mnoge druge stvari se kriju iza nekih anonimnih likova koje sprovode ovakve odluke, ishitrene koje su rezultat korupcije ili nečeg drugog – dodao je Jović.

Nakon održanih govora na zidu gde je prekrečen mural, lepljeni su papiri sa pitanjima upućenim gradskim vlastima kojima ogorčeni građani traže odgovor za ono šta je učinjeno. ''Evropska prestonica kulture ili cenzure?'' , ''Kome smeta mural?'', ''Po čijem nalogu je prekrečen mural?'', jesu neka od pitanja koja su završila na zidu.

Nema komentara

Napišite komentar