,,Postalo nam je normalno nešto što je potpuno nenormalno“

autor: Božidar Milovac 0

Sastanak koji je okupio članove i članice Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) iz redova novinarskih i medijskih udruženja, održan je u petak u Radio kafeu. Teme ovog susreta bili su pritisci i pretnje sa kojima se novinari i novinarke neretko suočavaju.

Na tribini su govorili predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i novinarka portala Nova Ana Lalić, novinarka N1 Ksenija Pavkov, član SRG Veran Matić, novinar 021 Žarko Bogosavljević, članica SRG Dragana Bjelica, kao i novinarka IN Medija Verica Marinčić.

Foto: 021

Na dan tribine dogodio se još jedan onlajn napad, koji je prema rečima iz saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), deo organizovane kampanje protiv čelnih ljudi iz njihovog udruženja i ovaj put je, pored Ane Lalić koja je već danima na udaru tabloidnih i desno-orijentisanih medija, meta bio fakultetski profesor i programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić. NDNV je najavio da će podneti tužbe protiv svih pojedinaca i portala koji učestvuju u ovom pozivu na javni linč Dinka Gruhonjića i Ane Lalić.

Ovo je svakako bila jedna od tema koja je otvorila tribinu, te je Ana Lalić govorila o nesigurnosti koju sada oseća. Potom se osvrnula i na, kako kaže, jedan od glavnih uzroka za ovo“ , a za to krivi“ manjak sankcije i nedovoljnu primenjenost Kodeksa novinara Srbije.

Sve ove pretnje su motivisane lošom interpretacijom Kodeksa, nekad i namernom, i samim njegovim kršenjem i dokle god nemamo sistem i model kažnjavanja, živećemo ove posledice“.

Foto: 021

Razgovor je nastavljen kroz perspektivu novinara koji su u poslednjih nekoliko dana i nedelja takođe bili žrtve javne kampanje protiv njih i redovnih pretnji.

Ksenija Pavkov sa N1 je od njenog izveštavanja sa protesta ispred novosadskog Centra za socijalni rad povodom slučaja majke kojoj su oduzeta deca redovno na meti brojnih komentara i poruka. Ona je prilikom tribine rekla da je bes prema insitucijama i njihovom nefunkcionisanju preusmeren na novinare. Potom je dodala i da svaka vrsta sankcije je već sada manje značajna.

Šteta je već napravljena i prosto, mojoj majci nije važno da li oni koriste kondicional ili mi direktno prete smrću. Moja majka zbog ovih pretnji ne spava već tri dana“.

Foto: 021

Veran Matić i Dragana Bjelica su iz perspektive članova SRG-a govorili o neophodnim promenama ali su svakako iskazali i saosećanje i rekli da ne mogu ni da zamisle u celosti kako se novinari koji su izloženi ovakvom pritisku osećaju.

Verica Marinčić govorila je o tome koliko su ovakve vrste pritisaka i pretnji intenzivniji u manjim sredinama i kada su u pitanju lokalni mediji, ali u tome, tvrdi, zapravo i leži značaj lokalnih medija i dodaje da je ovakva vrsta poznatosti istovremeno njihova i najveća vrlina i najveća mana.

Foto: 021

Žarko Bogosavljević iz 021 se našao u sličnoj poziciji kao Ksenija Pavkov iz N1, jer je i on postao javna meta nakon izveštavanja sa istog protesta. On je govorio o tome koliko je već naviknut na ovakve pojave i koliko ga nimalo ne iznenađuju.

Postalo nam je normalno nešto što je potpuno nenormalno i to je meni najupečatljivije. Ja više i ne prijavljujem većinu stvari, samo ako neko fizički nasrne na mene. Dotle smo došli.“

Kako, u zemlji gde je polarizacija medija jedina podrazumevana konstanta, dolazimo u situaciju da više nije važno ni na kojoj ste strani te polarizacije, dok ste novinar, vi ste prihvatljiva meta za sve u društvu i sve je jasnije da kazni gotovo da nema.

Nema komentara

Napišite komentar