Obeležen Svetski dan zdravlja

autor: Marija Stijaković 0

Svetski dan zdravlja, sedmi april, obeležen je juče i u Novom Sadu, a centralna manifestacija je održana na platou iza Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. 

Manifestaciji je prisustvovao i član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat, koji je nakon zvaničnog otvaranja ovog događaja upozorio na vektorske zarazne bolesti, kojima je ovogodišnji dan zdravlja i posvećen:

- Ova manifestacija se posebno fokusira na vektorske bolesti, koje čine 17 odsto svih bolesti. Njih prenose insekti, a sada je posebno aktuelan virus Zapadnog Nila. Zbog izmene u klimatskim promenama, povećava se i broj padavina, pa tako i broj insekata koji ovu bolest mogu da prenesu.

Na platou ispred studentskog doma ,,Slobodan Bajić” nastupio je univerzitetski hor ,,Juventas”, kao i mališani iz novosadskih vrtića  koji su pevali dečije pesmice.

Na postavljenim štandovima delili su se flajeri i informacije o načinima prevencije od različitih bolesti, ali i jabuke, bombone, baloni. Besplatno je meren i krvni pritisak kao i nivo šećera u krvi.

Učenica medicinske škole Sonja Cvetinić, koja je prilikom ovih merenja pomagala lekarki iz Doma zdravlja, kaže da je cilj bio da se ljudima pruži prilika da provere da li imaju povišen pritisak ili problem sa visokim šećerom u krvi. Ona smatra da su ovakve inicijative uvek dobrodošle i rado u njima učestvuje.

Pored ove, bila je organizovana i akcija ,,jabuku za cigaru” gde su svi posetioci mogli da uzmu po jabuku ukoliko se odreknu samo jedne svoje cigarete. Adrijana Grujić  iz studentske organizacije Rilej kaže da je namera bila da se promoviše zdrav način života:

- Želimo da podignemo svest o štetnosti pušenja. Akcija ,,jabuku za cigaru" ima za cilj promovisanja zdravih stilova života. Mi preporučujemo da se umesto trošenja para na cigare kupi voće i tako neguje zdravlje.

Tokom dva sata, koliko je ovaj događaj trajao, svi zaintresovani su mogli da se informišu o različitim bolestima i njihovoj prevenciji, kao i da se zabave uz muziku i besplatni stoni fudbal, koji je takođe bio postavljen ispred studentskog doma.

Nema komentara

Napišite komentar