Mišambled: Nasilje u poslednjih nekoliko vekova u padu

autor: Dajana Marković 0

Predavanje „Pripitomljeno nasilje, kontrola mladalačke agresivnosti od srednjeg veka do danasˮ okupilo je veliki broj posetioca u Svečanoj sali Ogranka SANU, a pokušalo je da odgovori na pitanja kao što su učestalost nasilja danas u odnosu na prošlost, kao i koji su najčešći uzroci nasilja u našem vremenu.

foto: Dajana Marković

O Istorijskom aspektu ove teme govorio je francuski istoričar Robert Mišambled, počasni profesor na Univerzitetu Pariz XIII.

Na predavanju je istaknuto kako je teško objasniti ispoljavanje nasilja danas. Ono je zauzelo mnoge oblike, te se najviše javlja u verbalnom obliku, pored fizičkog. Činjenica koja je iznenadila većinu prisutnih, jeste da se u ovom vremenu u kojem živimo, nasilje ispoljava u najmanjoj mogućoj meri ikada. Iako se običnom posmatraču ne čini da je tako, statistike govore da se na kraju 20. veka dešava od nula do pet ubistava na svakih 100 hiljada stanovnika, zavisno od regije u kojoj se nasilje dešava, dok je kao primer data Engleska, u kojoj je u 13. veku bilo više od 100 smrtnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

– Nasilje se nije povećalo. Ono za koje mi znamo je u padu poslednjih sedam vekova. Japan je kao država sa nižom stopom nasilja, dok SAD juriša ka sve kritičnijem broju. Trenutno se ljudi osećaju nesigurno, a taj osećaj ne možemo izjednačiti sa pojmom nasilja– konstatovao je profesor i dodao da se Srbija na ovoj skali nalazi između 0,5 i dva smrtna slučaja na 100 hiljada stanovnika.

Nasilje je na predavanju takođe okarakterisano kao mladalačko, a brojne istorijske činjenice koje su navedene to i potvrđuju. Istraživanja pokazuju da najviše ubistava počine muškarci između 20 i 25 godina starosti, a moguće je da su za to odgovorna brojna običajna prava koja su uživali mladi nekoliko vekova pre nas, krećući se u grupama, slično kao danas bande u predgrađima. Naoružanje muškaraca se poistovećivalo sa količinom njihove muškosti, te to vreme nije bilo bezbedno za život, pogotovo mladih devojaka. Ukoliko se ubistvo i počinilo, slučaj se završavao pomilovanjem i oproštajem.

Predavanje je održano na francuskom jeziku, a obezbeđen je simultani prevod. Tema je bila interesantna posetiocima, te su nakon predavanja postavljali dodatna pitanja o kojima profesor nije stigao da govori. Govorilo se i o aktuelnim dešavanjima u Americi i velikim masakrima, koje Mišambled pripisuje zakonskoj regulativi koja dozvoljava posedovanje oružja većini stanovnika.

Sudentkinji Filozofskog fakulteta, Jovani Marković, najinteresantnije je bilo to što se govorilo i o slučajevima kada studenti ispoljavaju nasilje.

– Nisam znala da u Mičigenu studenti nose oružje po Kampusu. Smatram da je to strašno i nepotrebno, ali i nebezbedno i za studente i profesore. Meni je to nezamislivo– kazala je Jovana Marković.

Profesor Mišambled izdao je i knjigu „Istorija nasilja: od kraja srednjeg veka do danasˮ, koja je prevedena na naš jezik, te u njoj možete pročitati više o teorijama uzroka nasilja i njegovom istorijskom razvitku.

Nema komentara

Napišite komentar