Kako je Dragan Nikitović kroz košarku govorio o srpskom društvu

autor: Beta 0

Nezavisno udruženje novinara Srbije obeležilo je danas 20 godina od smrti Dragana Nikitovića, doajena jugoslovenskog sportskog novinarstva i prvog predsednika ovog udruženja.


Foto: YouTube/ Printscreen

Nikita, kako su ga mnogi od milja zvali, bio je prvi predsednik NUNS-a od 1994. do 1995. godine.

U znak sećanja na Dragana Nikitovića, koji nije bio samo sportski komentator, objavljujemo njegovu kolumnu iz magazina “Koš” objavljenu 12. juna 1991. godine.

Pravila po meri

Košarka je sport koji potpuno odgovara našem mentalitetu i našim navikama. Setite se samo koliko smo važnih i pravih stvari bacili u koš.

Drugi razlog našeg brzog uspona je taj što je košarka prevashodno igra i vi znate koliko smo mi podložni i skloni igrama. Igramo se i mnogo važnijim stvarima nego što je lopta i u tome uspevamo.

U košarci su česte blokade, a mi smo zemlja u kojoj su blokade stil života.

Želeo bih da ukažem na važnost tajmauta koji nije samo minut odmora nego i dogovora, što se u košarci, za razliku od nekih drugih oblasti, pametno koristi.

U košarci promena igrača ne izaziva podozrenje, jer se to čini da bi bilo bolje, a ne gore. Prema pravilima, u košarci se kažnjavaju pogrešni koraci. Kada bi se to primenilo i drugde ko zna gde bi nam kraj bio.

I ne zaboravite da se jedino u košarci zbog ličnih grešaka ispada iz igre.

Eto, to su neki od razloga, po mom skromnom nestručnom mišljenju, što smo u košarci napredovali tako brzo, prekoračili Evropu i zakoračili u svet.

Stvar je vrlo jednostavna samo valja znati šta se, kad i zašto baca u koš.

Nema komentara

Napišite komentar