Centar Srce obeležio Dan prevencije samoubistva

autor: Darija Stjepić 249 pregleda

Volonteri Centra Srce obeležili su 10. septembar kao Dan prevencije samoubistva na Trgu slobode javnom akcijom tokom koje su razgovarali sa građanima.

Photo: Gabriel on Unsplash

“Na Svetski dan prevencije samoubistva ćemo pokušati da dođemo do što šireg kruga ljudi. Jer je važno o ovome da razgovaramo. Nije prijatno, ali je jako važno”, naveli su organizatori na Fejsbuk stranici Centra Srce pred početak događaja.

Akcija je nastavljena u Crnoj kući, gde je u večernjim satima prikazan film "Oduzeti život".

Zvanični podaci pokazuju da stopa samoubistava u Vojvodini godinama unazad blago opada, ali je i dalje dosta visoka, pa je tako u Vojvodini prošle godine sebi život oduzelo 305 ljudi, pretprošle godine 334 osobe, a 2016. godine 288 ljudi, navodi portal 021.

Photo: M.T ElGassier on Unsplash

“U proseku, na svakih 40 sekundi, jedna osoba sebi oduzme život. Posledice su toliko gore po porodice ovih ljudi jer stručnjaci računaju da na svako samoubistvo najmanje 135 ljudi, povezanih i bliskih osoba, pretrpi bol”, prenosi 021.

Ukoliko kod sebe ili kod drugih prepoznajete suicidalno ponašanje, pozovite Centar "Srce" na besplatan broj 0800-300-303.

    Napišite komentar