„Bolji mediji vode ka boljem društvu“ zaključak sa „Brave New Media Foruma 2023“

autor: Aleksa Ćirić 0

Deutsche Welle Akademija je ove godine u Beogradu tokom dva dana okupila brojne novinare, stručnjake za društvene mreže, programere, pravnike, studente i posetioce na forumima „Brave New Media“ i „Innovation days“.

Foto: Nina Jović

U Jugoslovenskoj kinoteci, 17. i 18. novembra, posetioci su imali prilike da slušaju i učestvuju u više od 20 razgovora o različitim temama. Govorilo se o novinarstvu, primerima dobre i loše prakse, načinima izveštavanja, društvenim mrežama, veštačkoj inteligenciji, različitim generacijama na internetu, kao i o trenutnim situacijama u državama koje se tiču medija.

Foto: Nina Jović

Svaki razgovor sastojao se od prezentovanja teme, upoznavanja sa govornicima, razgovora na temu, pitanjima za govornike, a na kraju diskusije, publika je imala priliku da se uključi u razgovor i postavi pitanje ili prokomentariše datu temu. S obzirom na to da je fokus ovih razgovora prilično neiscrpna tema, nije manjkalo pitanja, komentara ni razmišljanja u svakom razgovoru.

Foto: Nina Jović

Prvi dan, posetioci su mogli posetiti panele o medijskim slobodama u različitim državama, pitanjima o novinarskoj bezbednosti oflajn i onlajn, kao i o verbalnom i fizičkom nasilju nad LGBT populacijom, takođe na internetu i van njega. Pored toga, „Innovation days“ deo je omogućio posetiocima da razgovaraju sa govornicima o ulozi veštačke inteligencije u novinarstvu.

Foto: Nina Jović

Drugi dan bio je posvećen generacijskom jazu na internetu. Panelisti su razgovarali o tome kako se mlađe i starije generacije mogu približiti jedna drugoj u onlajn svetu koji je vrlo naklonjen jednoj strani. Pored toga, bilo je razgovora i o pravima žena u medijima, ulozi istraživačkih medija za vreme izbegličkih kriza i adaptaciji medijskog sadržaja društvenim mrežama.

Foto: Nina Jović

Nakon dva dana, zaključci do kojih su došli okupljeni je taj da je medijski svet u kom trenutno živimo ekstremno brz i da ne postoji dovoljno vremena da se o njegovom napretku razgovara, a da su takvi razgovori neophodni. Internet je omogućio svima da se izraze, ali to sa sobom vuče određene probleme koji se moraju rešiti. Laži, uvrede i manipulacije koje dolaze iz medija plasiraju ljudi, koji za to snose odgovornost. Prihvatanje te odgovornosti i snošenje posledica za neprihvatanje i nepoštovanje je nešto što će osigurati da mediji, internet, društvo i ceo svet funkcioniše u najboljem mogućem redu.
 

Nema komentara

Napišite komentar