78 dana i noći bez spavanja; sećanja novinara, fotoreportera i snimatelja na NATO bombardovanje

autor: Nina Jović, Teodora Marković, Jovana Lovre, Tijana Došen 0

Fotoreporter Srđan Ilić je tokom devedesetih godina prošlog veka pokrivao brojna dešavanja na području bivše Jugoslavije i šire. Radio je za novinsku agenciju Associated press (AP). gde je 1998. godine imenovan za glavnog foto urednika. Bio je aktivno angažovan kao fotoreporter tokom sukoba na Kosovu za vreme kog je dva puta ranjen. Ilić je našim koleginicama Nini Jović i Teodori Marković preneo svoja sećanja na devedesete godine objašnjavajući neke od događaja kroz perspektivu fotoreporetra.

Marina Fratucan je novinarka sa višegodišnjim iskustvom izveštavanja za različite medijske kuće. Radila je u TV Novi Sad, YUTEL-u, Radio Slobodnoj Evropi, B92, Beti, TV Crna Gora, Internews... Krajem devedesetih osnovala je i bila glavna urednica nezavisne TV produkcije „urbaNS“ u okviru koje je snimala brojne emisije i dokumentarne reportaže između ostalih “Dijalog”(1998) i “Monolog” (1999) o Kosovu. Dobitnica je više nagrada za profesionalni rad: Agencija SCAN dodelila joj je nagradu za najslušanijeg novinara 1999. Dodine, za emisiju “20 godina Srebrenice” nagrađena za najbolji „News Magazin“ na regionalnim evropskim javnim servisima CIRCOM, a Evropski pokret Srbije “Dušan Kovačević” dodelio joj je priznanje za razvoj dobrosusedskih odnosa u regionu  za emisiju “Crvena linija” koju trenutno uređuje i vodi na TV N1. Marina je tokom NATO bombardovanja izveštavala za Radio Slobodna Evropa sa punom svešću o ozbiljnosti situacije u kojoj se cela zemlja našla. Držeći se profesionalnih kodeksa  nastojala je slušaocima da prenese činjenice, pokušavjući da ponudi i drugu stranu priče za razliku od režimskih medija. Sećanja na devedesete godine prenela je studentkinji Jovani Lovre.

Nikola Sekerić tokom devedesetih godina je radio kao snimatelj na Televiziji Novi Sad. Uspeo je kamerom da zabeležio neke od najdramatičnih scena bombardovanja Novog Sada. Njegovi snimci razorenih mostova, rafinerija, ali i srušenog aviona F-117 kod Buđanovaca obišli su svet i emitovali se u vestima brojnih medijskih kuća poput CNN-a. Tokom angažmana u TVNS kao snimatelj i reditelj žanrovkim izrazima potpisao je brojne žanrovski raznorodne radove za koje je višestruko nagrađivan. Rad Nikole Sekerića u filmu ,,Svedok” Branka Čvorovića na Akademiji lepih umetnosti u Pragu 1994. godine dobio je najveće priznanje za najbolju kameru na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog i animiranog filma u Beogradu. Dobitnik je i Velike zlatne plakete Grada Beograda od strane žirija kome je predsedavao proslavljeni i kultni reditelj Živko Nikolić. 2009. godine dobija isto priznanje za film ,,Life”, reditelja Antala Silarda. Laureat uglednog priznanja ,,Slavuj Hadžić”, koje pokrajinski javni servis dodeljuje za celokupan rad u oblasti filmskog, medijskog i obrazovnog rukopisa i doprinosa našoj kulturi. Poslednje dve decnije kao profesor prenosi svoje bogato iskustvo studentima na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Njegova sećanja na devedesete zabeležila je Tijana Došen.

 

Ovi prilozi nastali su u sklopu multimedijalnog projekta koji se bavi sećanjem na ratove devedesetih i NATO bombardovanje 1999. godine. U projektu su učestvovali studenti 4. godine žurnalistike, komunikologije i kulturologije u okviru predmeta Mediji i kultura sećanja pod mentorstvom profesorke Brankice Drašković i asistentkinje Dragane Prodanović.

 

Nema komentara

Napišite komentar