Održana tribina "Student politikon"

autor: Mladen Savatović 0

Tribina Student Politikon, koju je organizovala Studenatska unija Filozofskog fakulteta povodom nacionalnog Dana studenata, održana je u centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu. O studentima u politici govorili su narodni poslanik Borislav Stefanović, docent Pravnog fakulteta Dragana Ćorić i predstavnik Unije studentskih klubova Slovenije Andraž Šiler.

S obzirom na to da je učešće studenata u političkom životu izuzetno kompleksna tema i da su mišljenja polarizovana, govornici kao i publika ostali su nedorečeni do samog kraja tribine, iako je probijen predviđeni vremenski okvir. Studenti su tražili da se tribina produži jer je ostalo još bitnih tema o kojima se nije progovorilo.

Gosti tribine naglašavali su da im je cilj da „zapale vatru“ u studentima, što su i uspeli, te je cela tribina protekla u duhu pravog dijaloga.

Narodni poslanik Borislav Stefanović  primetio je da današnji studenti nemaju dobar fokus kada je u pitanju ova tema, jer se fokusiraju samo na probleme kao što su studentski troškovi, menza i broj bodova, a da pri tom ne razmišljaju o politici na nacionalnom nivou.

Deo prisutnih studenata je postavljao pitanja u vezi sa državnom politikom i ideologijom, dok je drugi deo akademaca insistriao da to nije odgovarajuća tema, pošto postoje mnogo bitnija pitanja na lokalu o kojima treba govoriti, na šta je Borislav Stefanović burno reagovao skrenuvši pažnju na to da se bez pitanja koja se tiču državne politike i ideologije ne mogu rešiti mnoga druga, podjednako bitna.

„Ja sam narodni poslanik, a tražite od mene da ne govorim o državnoj politici. Želite da razgovaramo samo o menzi i školarini? Ja to ne mogu. Postoje podjednako važni problemi, kao što su studentska apatija prema višoj politici, o kojima mora da se razgovara“, naglasio je Stefanović.

Politička neaktivnost studenata i njihova nezainteresovanost za politiku izdvojeni su kao centralni problemi akademske zajednice. Prošle godine na izbore izašlo je manje od 18 odsto studenata. Stefanović je rekao da je uzrok ovog problema to što studenti uglavnom gledaju svoje lične probleme, ali ne i ono što ih okruržuje.

,,Ko nema želju i volju da vidi svoj problem, problem svog okruženja, svoje nastave, svog kvaliteta života onda sutra neće moći to isto da primeni ni na zajednicu, ni na svoju porodicu“, rekao je Stefanović.

On je istakao i da je problem što se na mlade, koji zastupaju studente na važnim funkcijama, gleda kao na karikature, te smatra da je potreban neko ko bi pokretao proteste i vodio omladinu.

Docent Pravnog fakulteta Dragana Ćorić osvrnula se na period devedesetih, kada je kao student i sama aktivno učestvovala u ispisivanju istorije. Ona je napravila paralelu između tadašnjeg vremena i sadašnjice, napominjući da su najveće promene nastajale upravo kroz politički aktivizam studenata.

„Vreme u kojem smo sticali određena znanja prosto nam nije dalo da budemo isključeni. Imala sam dvojbe da li treba da idem da „šetam“ radnim danima u okviru studentskih protesta, ali sam shvatila da ne mogu u tome da ne učestvujem“, rekla je Ćorićeva i dodala da je veoma teško napraviti granicu između studentske i nacionalne politike.

Iz publike su se mogli čuti mnogi negativni komentari na račun današnjeg političkog stanja i uključenosti studenata, pa je tako jedna studentkinja filozofije rekla da se na fakultetima zapravo guši političko mišljenje studenata.

„Studenti nisu upućeni, godinama nas sputavaju. Ne čuju se nikakvi studentski glasovi jer niko na fakultetu ne insistria na tome. Govorimo o problemima godinama, a niko se ne bavi rešenjima, što je veoma frustrirajuće“.

Na pitanje, zbog čega profesori, dekani i ostali akademski građani, odnosno starije kolege ne pomažu studentima da reše konkretne probleme sa kojima se suočavaju na lokalu ili na nacionalnom nivou, već ih guraju u stranu, pri čemu studenti ostaju neinformisani, Ćorićeva je odgovorila da studenti moraju da se zauzmu za sebe i svoje okruženje.

„Ne možete da očekujete da ćemo učiniti i ispraviti sve mi koji stojimo iza vas. Pojavio se novi zakon, koji vam ne odogovara? Punoletni ste, imate pravo glasa i imate pravo okupljanja. Šta onda čekate?“, iskreno je odgovorila Ćorićeva skrećući pažnju da su promene nabolje moguće samo ukoliko studenti znaju šta žele i ukoliko se dobro organizuju.

Predstavnik Unije studentskih klubova Slovenije Andraž Šiler kazao je da je neznanje najveći problem kada je reč o aktivnom učestvovanju studenata u društvu ida je to glavni uzrok političke neaktivnosti studenata.

„Oni jednostavno ne znaju svoja prava, a to je najveća prepreka u političkom i društvenom angažmanu“, rekao je Šiler i dodao da se slovenački studenti suočavaju sa sličnim problemima, ali da kod njih postoje mnogo ozbiljniji vidovi političkog organizovanja i delovanja.

Šiler smatra da studenti moraju da razmišljaju svojom glavom, da ne smeju da padnu pod uticaj drugih koji će im govoriti kako da misle, zbog čega je naglasio važnost informisanja. On je rekao da je politika sve oko nas, pa čak i jednostavne, svakodnevne stvari.

„Studenti moraju da budu aktivni, moraju da se uključe u sve delove društva i da traže svoja prava. Neophodni su kvalitetni mladi ljudi koji će predstavljati političku mladež i bez toga nema kvalitetne politike na studentskom ili državnom nivou“, zaključio je gost iz Slovenije. 

Nema komentara

Napišite komentar