Ista profesija, dve vizije

autor: Ana Mijušković 0

Studenti novinarstva sa Hovest univerziteta, iz belgijskog grada Kortrajka, posetili su Univerzitet u Novom Sadu i na Filozofskom fakultetu razmenili iskustva i razmišljanja sa ovdašnjim kolegama.

Prezentacijom svoje studijske grupe novosadski studenti približili su studentima iz Belgije svoj način rada ali i samo shvatanje novinarstva kao fenomena. Prilikom upoređivanja dva sistema preklapanja su bila očigledna jer su studijski programi u većoj ili manjoj meri slični. U oba slučaja postoji praktični deo kojim se nadograđuje, ali i predupređuje, naučena teorija. Taj praktični rad se ogleda u mnogobrojnim projektima na kojima rade studenti, a kao istaknutiji navedeni su, sa belgijske strane, radio stanica Kvindo (Quindo), koju vode i uređuju studenti, dok su novosadski žurnalisti predstavili svoj portal – Univerzitetski odjek!

Nakon predstavljanja postalo je jasno da se belgijski studentski program mnogo više oslanja na praktični deo i osposobljavanje studenata za sam rad u medijima. Njihov program prakse je mnogo razvijeniji, i pruža mnogo bolje mogućnosti studentima za kasnije pronalaženje posla u struci.

Razilaženja su nastala i u poimanju posla novinara. Veliku ulogu igra kulturni kod unutar kojeg studenti deluju pa je iz tog razloga pojam istraživačkog novinarstva za belgijske studente predstavljao gotovo apstraktan pojam o kome, ispostavilo se, ni ne znaju mnogo. Glavna asocijacija na ovaj ogranak bio je fenomen korupcije, a kako žive u državi u kojoj ona ne uzima maha, smatraju da nemaju mnogo tema ka kojima bi mogli da usmere svoje istraživačke sposobnosti. U potpuno drugu krajnost otišli su naši studenti koji upravo ovu granu novinarstva shvataju kao najozbiljniju i, po njihovim rečima, najopasniju. Opet, opasnost gosti nikako nisu mogli da uvrste u opis posla bilo kog novinara, što svedoči o mnogo većoj zastupljenosti slobode govora i sigurnosti novinara u Belgiji nego što je to slučaj u Srbiji.

Studenti su se složili i u pogledu toga da je u Srbiji problem tabloidizacije mnogo veći nego u Belgiji, u kojoj gotovo da ga i nema, a i kada je prisutan mnogo je umereniji od ovdašnjeg. U Belgiji je, u odnosu na ostale tipove, najzastupljenije kvalitetno informativno novinarstvo.

Susret kolega iz Kortrajka i Novog Sada u perspektivi bi mogao da dovede do ozbiljnije saradnje između dva univerziteta, ali i ukoliko se to izuzme, svakako je i jednima i drugima značilo što im se ukazala prilika da se susretnu sa sličnima sebi i možda preuzmu jedni od drugih obrazovne modele koji su im se učinili zanimljivim i produktivnim.

Zvanje žurnalista će nositi obe strane, ali već postoje jasne razlike koje će se ispoljavati kroz njihov rad. Međutim, to ne mora nužno da znači da je jedan put lošiji ili bolji, da je jedna vizija lošija ili bolja od druge, već može biti pokazatelj da kvalitet dopušta različitost.

Nema komentara

Napišite komentar