Cene veće, standard ostao isti

autor: Milica Stevanović 0

Smeštaj u studentskim domovima i ishrana u restoranima za studente u Srbiji poskupeli su od 1. oktobra za oko 30 odsto. Odluku o povećanju cena donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a potpisao Žarko Obradović, neposredno pre odlaska sa funkcije ministra prosvete.

Mesečna cena smeštaja u domovima prve kategorije povećana je sa 1.400 na 1.860 dinara, a u domovima druge kategorije sa 1.100 na 1.430 dinara. Cena pojedinačnih obroka u studentskim restoranima povećana je tako da će studenti koji se budu hranili ceo mesec morati da odvoje oko 1200 dinara više nego inače, jer je doručak poskupeo sa 31 na 40 dinara, ručak sa 55 na 72 dinara, a večera sa 46 na 59 dinara.

Student Fakulteta tehničkih nauka, Veljko Mihailović, ujedno i stanar doma ''Car Lazar'' u Novom Sadu, smatra da ova odluka Ministarstva nije potpuno opravdana.

- Nisam primetio da se život u domu poboljšao, a nedavno su nam isključili i kablovsku u sali sa televizorom. Nameštaj nije menjan, a da ne govorim o dušecima na kojima spavamo - rekao je Mihailović i posebno naglasio negodovanje prema poskupljenju obroka u menzi, s obzirom da porcije nisu ništa veće, a i hrana je, kako kaže, ostala ista kao pre.

Saradnik za odnose sa javnošću Studentskog centra u Novom Sadu, Goran Milovac, kao razlog za poskupljenje navodi da cene nisu usklađene sa rastom troškova života, odnosno porastom potrošačkih cena i inflacije:

- I sami znate, ukoliko ste pokušali da napravite ručak za 50 dinara, da to baš i nije lako - rekao je Milovac i dodao da se novac, kao i do sada, ulaže u redovno funkcionisanje Studentskog centra, održavanje studentskih domova i nabavku hrane.

Ombudsmanka za mlade iz Novog Sada, Nina Arsić, izrazila je razumevanje za nezadovoljstvo studenata, jer su ovo, kako je naglasila, samo dodatni nameti za njih i novčanike njihovih roditelja, ali smatra da treba naći idealnu meru:

- Potrebno je udovoljiti i tržišnim prohtevima ustanova i zahtevima roditelja za što ekonomičniji način života njihove dece - rekla je ombudsmanka i dodala da bi rešenju problema trebalo pristupiti pismenim obraćanjem ustanovama koje su nadležne za propisivanje cena, eventualno Ministarstvu kao najvišoj instanci, i obrazložiti da je standard studenata na vrlo niskom nivou. 

Cene smeštaja i ishrane prethodni put su izmenjene 2009. godine. Nakon poskupljenja usledilo je i povećanje studentskih stipendija i kredita koje Ministarstvo prosvete dodeljuje studentima, a koji bi trebalo da pokriju troškove smeštaja i svih obroka u menzi.

Dok većina anketiranih studenata smatra da ova odluka Ministarstva prosvete nije opravdana, jer su troškovi studiranja generalno veliki, počev od upisa, preko prijava ispita, do samog smeštaja i ishrane, ima i onih koji tvrde da je odluka opravdana, jer je sve poskupelo, kao i da cene nisu visoke, jer za uobičajene troškove u gradu to i nije previše. Svi su, ipak, složni da bi poskupljenje bilo opravdano ukoliko bi donelo poboljšanje standarda koje domovi i menza pružaju, uz adekvatno povećanje stipendija i kredita. Iz Ministarstva prosvete, međutim, još uvek nije stigla nikakva zvanična naznaka o eventualnom povećanju stipendija i kredita do kraja ove kalendarske godine.

Nema komentara

Napišite komentar