Novosadski studenti u doba korone: onlajn nastava

autor: Darija Stjepić 0

Na Univerzitetu u Novom Sadu još uvek nema usaglašenog jedinstvenog sistema izvođenja onlajn nastave, nakon što je u nedelju proglašeno vanredno stanje. Ipak, dva načina se izdvajaju kao najčešća – slanje ili postavljanje prezentacija i literature imejlom ili na sajtove fakulteta, ili korišćenje digitalnih platformi za učenje na daljinu.

 

Foto: Pexel

 

Na Filozofskom fakultetu studenti očekuju da će onlajn predavanja započeti sledeće nedelje. Za one predmete za koje se zna sistem održavanja nastave tokom vanrednog stanja, primenjivaće se i slanje literature i prezentacija, ali i video časovi.

 

Sistem se razlikuje od profesora do profesora. Za sada, samo na jednom predmetu znamo da ćemo koristiti aplikaciju Zoom za onlajn nastavu, i utvrdili smo i redovan termin predavanja, a prisustvo se neće beležiti. Na drugom predmetu ćemo imati konverzacijske časove na Skajpu, ali i to je potpuno dobrovoljno, dok ćemo se za termin dogovarati naknadno sa profesoricom. Što se ostalih predmeta tiče, dobijaćemo literaturu i prezentacije na imejlove ili će oni biti na sajtu fakulteta”, navodi Jelena Pavić, studentkinja četvrte godine smera Žurnalistika i dodaje da se na ovom smeru dodatno komplikuje situacija zato što veliki deo nastave podrazumeva angažman studenata i rad na terenu.

 

Na jednom predmetu smo čak počeli pratiti predizbornu kampanju za izbore, tako da nam se sada, kada izbora neće biti, ova predispitna obaveza potpuno menja, a ne možemo raditi ni na istraživačkim pričama koje smo započeli na predmetu Istraživačko novinarstvo”, navodi ona. Bodovi za ukinute predispitne obaveze i prisustvo na nastavi, će. većinom, biti raspodeljeni na samom ispitu, ističe Pavić.

Şpremniji za onlajn nastavu, bili su studenti i profesori Fakulteta tehničkih nauka jer su tokom redovnog predavanja koristili platformu Sova, na kojoj su se nalazile informacije i materijali za ispit, i preko koje su studenti za neke predmete radili i testove na vežbama, objašnjava studentkinja Tamara Popović.

 

Nakon uvođenja vanrednog stanja, režim izvođenja nastave je promenjen prelaskom na učenje na daljinu preko Sova platforme. Materaijal za učenje u obliku video materijala će biti postavljen na tu platformu i na osnovu njega ćemo raditi i testove koje imamo u sklopu lekcija. Za sva pitanja i nedoumice rečeno nam je da koristimo diskusione forume u okviru svakog od poglavlja”, navodi Popović.

 

Foto: Darija Stjepić

 

Drugu platformu – Moodle koristiće studenti Prirodno-matematičkog fakulteta.

 

Rekli su nam da će na toj platformi kačiti sve, ali tamo još uvek nema ničega, ponuđena su nam samo dva predmeta”, navodi Ana Nedić, studentkinja treće godine PMF-a. Ona dodaje da su aprilski i majski ispitni rokovi otkazani, ali da su dobili obaveštenje da će to biti nadoknađeno u septembru i oktobru. Aprilski ispitni rok odložen je i na Pravnom fakultetu.

 

Što se predavanja tiče, ona su otkazana, a sav potreban materijal će nam se naći na sajtu 23. marta, odnosno u ponedeljak sledeće nedelje”, rekla je studentkinja Branislava Milošević, a od sledećeg ponedeljka će u funkciji biti i platforma za učenje na daljinu Ekonomskog fakulteta.

 

Obaveštenje koje smo dobili nakon proglašenja vanredne situacije, objavljeno je na zvaničnoj stranici fakulteta gde nam je rečeno da će se nastava odvijati onlajn i da ćemo u narednim danima dobiti više informacija. Među studentima kruže glasine da se trenutno formira jedna zajednička platforma na nivou univerziteta koja će biti dostupna za sve studente, ali to nije provereno. Danas nam je stiglo obaveštenje da će u petak ove nedelje na sajtu biti postavljeno korisničku uputsvo za registraciju i da ćemo tu moći da se prijavimo na predmete koje imamo u ovom semestru”, navodi Tamara Perišić, studentkinja četvrte godine ekonomije i dodaje da je još uvek nejasno kako će to izgledati i na koji način će se onlajn nastava odvijati.

 

Foto: Darija Stjepić

 

Dok na Univerzitetu u Novom Sadu nastava većinom još nije otpočela, Univerzitet Singidunum onlajn nastavu održava još od utorka, odnosno od drugog dana vanrednog stanja preko aplikacije Google Handouts Meet.

 

U ponedeljak smo dobili obaveštenja i tutorijal za korišćenje aplikacije, ali i pre proglašenja vanrednog stanja je bilo reči da postoji mogućnost onlajn nastave ukoliko bude moralo tako. Od utorka onlajn predavanja normalno funkcionišu, u istim terminima kao po rasporedu, a nakon predavanja profesori postavljaju prezentacije na stranicu predmeta nakon svakog predavanja”, navodi Goran Đukić, student hotelijerstva na ovom fakultetu i dodaje da se sve odvija u najboljem redu i da mu se čini da se čak i više studenata odaziva nastavi nego što je to bio slučaj sa redovnim predavanjima.

 

Što se tiče prisustva, profesori nas prozovu na kraju časa, možemo se javiti mikrofonom da smo tu ili profesori sami provere na četu ko je sve bio prisutan. Đukić dodaje da nije isključeno ni to da se ispiti održe onlajn.

 

Foto: Singidunum

 

Postoji opcija da se i ispitni rok održi onlajn, a čak i odbrana diplomskog, ali se svi još uvek nadaju da će se stanje popraviti pre toga”, navodi on.

 

Vanredno stanje zbog pandemije virusa korona Kovid-19 proglašeno je u nedelju, 15. marta, te vrtići, škole i fakultetu od ponedeljka ne sprovode nastavu. Školski program za osnovce emituje se na programima javnog servira Radio-televizije Srbije, dok su nastavne jedinice za srednjoškolce postavljaju na platformu RTS Planeta.

Nema komentara

Napišite komentar