Forum teatar grupe Izađi u petak na Nedelji ponosa

autor: Darija Stjepić 0

Ovogodišnja Nedelja ponosa, započetka u ponedeljak, završava se u nedelju, 15. septembra Beogradskim prajdom. Šetnja će biti održana od 17 časova na Trgu Slavija, nakon čega će se Prajd nastaviti u parku Manjež, gde se održava žurka na otvorenom i muzički program koji traju do 23 časa.  

Novosadska grupa Izađi je deo organizacionog odbora Beogradskog prajda od 2010. godine, a tokom ovogodišnje Nedelje ponosa priprema performans pod nazivom Neće on biti takav.

Ove godine smo pripremili aktivnost sa našim mladima koji dolaze u centar grupe Izađi, a u pitanju je forum teatar koji će biti u galeriji Polet u petak od 17.30 časova. To je aktivnost koja pokazuje diskriminaciju sa kojom se suočava LGBT+ zajednica u društvenom životu, a ima za cilj da navede publiku da učestvuje i reši konflikt sa kojim se suočavaju glumci i glumice”, navodi Filip Kocevski iz nevladine organizacije Izađi i poziva sve zainteresovane da dođu i uključe se u rešavanje problema. Još jedan važan događaj za grupu Izađi je dodela nagrada, između ostalih, i psihološkinji i aktivistkinji grupe Izađi Vedrani Mirković za najveći doprinos zajednici u 2018. godini, što Kocevski vidi kao važnu potvrdu rada organizacije.

Za Izađi ta nagrada pokazuje da ovo što radimo ima smisla”, navodi Kocevski.

Photo: Irena Čučković

Nedelju ponosa obeležiće radionice, razgovori sa zajednicom, izložbe, projekcije filmova, predstave, performansi, ali i prvi Beogradski prajd pozorišni festival što Kocevski ističe kao veoma važno za čitavu zajednicu jer je Narodno pozorište prvi put ustupilo prostor za predstavu koja oslikava život LGBT+ zajednice. 

Pored toga, omogućeno je i besplatno i brzo testiranje na HIV koje se odvija anonimno i u sigurnim uslovima svakog dana tokom Nedelje ponosa.

Nema komentara

Napišite komentar