Otvaranje izložbe radova dobitnika nagrade „Đorđe Tabaković“

autor: Milan Damjanović 0

Izložba odabranih arhitektonskih dela dobitnika nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković“ biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Publika će, u skladu sa epidemiološkim merama, biti u prilici da pogleda izložbu od petka, 11. decembra, bez svečanog otvaranja.

Foto: MSUV

Na otvaranju izložbe biće predstavljena i istoimena monografija autora Vladimira Mitrovića koju je objavilo Društvo arhitekata Novog Sada. Cilj retrospektivne izložbe i monografije je da zabeleži i prikaže najznačajnija arhitektonska dela nastala u Novom Sadu i Vojvodini u proteklih šezdeset godina, kroz odabrane radove dobitnika nagrade i da ih pozicionira kao vredna ostvarenja opšte društvene vrednosti savremene kulture. Izabrani radovi dobitnika biće predstavljeni u vidu niza jedinstveno dizajniranih plakata, prikazom kataloga retrospektivnih izložbi i knjiga koje su proizašle iz njih, arhitektonskih maketa, kao i odabranog filmskog materijala iz razgovora sa arhitektima dobitnicima nagrade.

Na izložbi će biti predstavljena odabrana arhitektonska dela Pavla Žilnika, Miroslava Krstonošića, Aleksandra Kelemena, Milana Marića, Zore Mitrović-Pajkić, Bore Radusinovića, Dušana Radovanovića, Leonida Nešića i mnogih drugih.

Dobitnici nagrade jedni su od prvih promotera savremene posleratne arhitekture u Vojvodini i Srbiji, koji su ostavili trajni pečat u istoriji naše arhitekture, ali i kulture u celini, posebno u Novom Sadu i Vojvodini. Izučavanjem i prezentacijom dela, njihovim čuvanjem i negovanjem sećanja na autore, popunjavamo bogat mozaik pojava događaja i ličnosti iz istorije graditeljstva sa područja Vojvodine od pedesetih godina prošlog veka do danas.

Nagrada za arhitekturu „Đorđe Tabaković“ je najznačajnije priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo koje Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) dodeljuje svojim članovima. Nagrada je ustanovljena 1995. godine kao simbol počasti koja se odaje jednom od pionira srpske moderne arhitekture i istaknutom novosadskom graditelju arhitekti Đorđu Tabakoviću.

Nema komentara

Napišite komentar